‘Federal Reserve houdt cryptomarkt nadrukkelijk in de gaten’, aldus voorzitter

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, vertelt aan een Senaatscommissie dat ze als centrale bank de cryptomarkt nauwlettend in de gaten houden. De functionarissen van Fed krijgen alles mee tijdens deze periode van verhoogde volatiliteit, zo vertelt hij.

Impact volatiliteit

De opmerkingen van Powell waren een antwoord op een vraag van senator en Democraat Kyrsten Sinema. Ze vroeg naar de impact van de volatiliteit van de cryptomarkt op het werk dat de Fed doet. Sinema vroeg specifiek naar ‘eventuele macro-economische implicaties’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Powell antwoordde dat de Fed de situatie “zeer zorgvuldig” in de gaten houdt. We hoeven echter geen “significante macro-economische implicaties” te verwachten.

“Maar ik denk dat de belangrijkste implicatie precies is wat wij en ook anderen al een tijdje zeggen. Namelijk: er is in deze zeer innovatieve en nieuwe markt echt behoefte is aan een beter regelgevend kader.”

“Dezelfde activiteit zou dezelfde regelgeving moeten hebben, waar het ook verschijnt. Dat is op dit moment niet het geval.”

Eenduidige regulering

“Veel van de digitale financiële producten zijn vrij gelijkaardig aan producten in het banksysteem of de kapitaalmarkten. Ze zijn echter niet op dezelfde manier gereguleerd. Dus dat moeten we doen.”

Voor een instituut als de Fed is dit essentieel: als centraal orgaan willen ze de economie op een Keynesiaanse manier vormgeven. Daarin zijn aspecten zoals prijsprikkels en geografische arbitrage niet relevant.

Naast dat de cryptomarkt daalde, is er ook onrust op de aandelenmarkt. De S&P500 is in een half jaar tijd meer dan 25% van haar waarde verloren. Het heeft veel parallellen met een nieuwe periode van monetair beleid waarin centrale banken de geldhoeveelheid willen terugschroeven en rentes verhogen.

Eerder deze maand verhoogde de Fed de rentes met 75 basispunten, de grootste stijging in ruim 20 jaar.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!