Australische toezichthouder doorzoekt kantoor Binance in onderzoek naar derivaten

De Australische financiële markttoezichthouder heeft de kantoren van Binance doorzocht in een lopend onderzoek naar het inmiddels stopgezette lokale derivatenbedrijf van de cryptobeurs. Dat melden anonieme ingewijden aan persbureau Bloomberg.

De Australian Securities and Investments Commission (ASIC), de toezichthouder voor bedrijven, markten, financiële diensten en consumentenkredieten in het land, heeft dinsdag zoekacties uitgevoerd op locaties van Binance Australia.

Het onderzoek van ASIC naar de derivatenactiviteiten omvat onder meer de classificatie van retail- en groothandelsklanten door Binance Australia. Het bedrijf heeft in april aangekondigd dat het de lokale derivatenbeurs sluit, maar dat de spotplatform open blijft. Eerder had het bedrijf al gezegd dat het de derivatenposities van sommige Australische gebruikers had gesloten, omdat ze onjuist als zakelijke beleggers waren geclassificeerd.

Een woordvoerder van ASIC, dat in april de licentie van Binance Australia voor de derivatenactiviteiten heeft ingetrokken, zegt in een reactie: “We kunnen operationele details zoals mogelijke zoekacties niet bevestigen of ontkennen. Het onderzoek is nog gaande”.

Binance verklaart dat het “samenwerkt met lokale autoriteiten” en “zich richt op het voldoen aan lokale regelgevingsnormen om onze gebruikers in Australië volledig in overeenstemming te bedienen”.

Binance, ’s werelds grootste cryptobeurs, wordt wereldwijd geconfronteerd met een reeks onderzoeken en is door sommige betaalproviders ook afgesneden vanwege mogelijke overtredingen van de wet. Dat is in Australië ook het geval. Onder meer Frankrijk en Duitsland doen ook momenteel onderzoek naar mogelijke overtredingen van Binance op die markten.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Binance en oprichter Changpeng ‘CZ’ Zhao in juni beschuldigd van misbruik van klantengelden, misleiding van investeerders en toezichthouders, en overtreding van effectenregels. Die beschuldigingen hangen nog boven zijn hoofd.

Binance noemt de actie van de SEC “teleurstellend” en zegt dat het van plan is zijn platform “krachtig” te verdedigen. Zhao en Binance worden ook geconfronteerd met een rechtszaak van de Commodity Futures Trading Commission.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...