Bitcoin door $31.000, Nasdaq dient opnieuw aanvraag BlackRock spot bitcoin ETF in

De bitcoin koers is door de $31.000 grens gebroken en zet de stijgende lijn van de afgelopen weken voorzichtig voort.

Volgens de analisten nestelt de koers zich boven de support van $30.500. De prijs is zelfs door de zone van $31.000 gebroken en test opnieuw de weerstandszone van $31.400. Er is een hoogtepunt gevormd rond $31.373 en de prijs consolideert nu de winsten. Het handelt boven het 23,6% Fibonacci retracement niveau van de recente stijging vanaf het swing-laagtepunt van $30.192 naar het hoogtepunt van $31.373.

Bitcoin handelt nu boven $30.850 en de 100-uurs eenvoudige voortschrijdend gemiddelde. Op de uurgrafiek van het BTC/USD-paar vormt zich ook een belangrijke opwaartse trendlijn met ondersteuning rond $30.920.

Aanvraag BlackRock opnieuw ingediend

Techbeurs Nasdaq heeft opnieuw een formulier 19b-4 ingediend voor de iShares Bitcoin Trust, een spot bitcoin exchange traded fund (ETF) van BlackRock. Afgelopen week diende de Cboe exchange namens een aantal partijen hernieuwde aanvragen in van onder meer Fidelity.

De beurs heeft een deal gesloten met cryptobeurs Coinbase om een zogenaamde surveillance-delingsovereenkomst aan te gaan.

"Een Spot BTC SSA (surveillance-delingsovereenkomst) is een bilaterale surveillance-delingsovereenkomst tussen Nasdaq en Coinbase, als aanvulling op het marktsurveillanceprogramma van de beurs," aldus de aanvraag.

Klinkt vrij technisch maar een dergelijke overeenkomst is bedoeld om de integriteit van de markt te bevorderen, mogelijke manipulatie op te sporen en te voorkomen, en de handhaving van regelgeving te versterken.

Goedkeuring in stapjes?

Deze stap volgt op het bericht van The Wall Street Journal afgelopen vrijdag dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zowel Nasdaq als Cboe heeft meegedeeld dat recente indieningen van BlackRock, Fidelity en anderen voor spot bitcoin ETF-fondsen niet "duidelijk en volledig" waren.

Cboe heeft vervolgens snel haar indieningen voor afzonderlijke voorstellen voor spot bitcoin ETF's bijgewerkt, waaronder een voorstel van Fidelity. Cboe verwacht surveillance-delingsovereenkomsten te sluiten met Coinbase.

Sinds 2014 lopen er al aanvragen voor een spot ETF, vorige maand heeft investeringsmoloch BlackRock voor het eerst een aanvraag ingediend waardoor de bitcoinprijs is gestegen. BlackRock-CEO Larry Flink geldt als een 'genie' op het gebied van complexe beleggingsproducten en ziet in bitcoin een kans om die truc nogmaals te herhalen.

De druk op de Amerikaanse toezichthouders neemt toe nu steeds meer traditionele partijen de bitcoinmarkt willen gaan betreden. Dat deden ze al via het verwerven van aandelen in bedrijven zoals MicroStrategy en Coinbase (aandeelhouders zijn BlackRock en Vanguard), maar nu ook met eigen beleggingsproducten. Het markeert wellicht een nieuw tijdperk voor bitcoin, waarbij het op jacht gaat naar de market cap van goud.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...