Balaji Srinivasan voorspelt hyperinflatie voor de Amerikaanse dollar

Balaji Srinivasan, de voormalige Chief Technology Officer (CTO) van Coinbase, verwacht dat het een kwestie van tijd is voordat de Amerikaanse overheid de geldprinters weer moet aanzitten en dat de dollar zal devalueren als nooit tevoren. Aan zijn ruim 895.000 volgers op Twitter laat Srinivasan weten dat Amerika volgens hem in het midden van een "fiat crisis" en een financiële crisis zit.

'Alles is failliet'

Als we Srinivasan mogen geloven, dan is alles op dit moment naar de knoppen in het financiële systeem. "Banken, commercieel vastgoed, blauwe staten. Ik hoor ook geruchten over de verzekeringsindustrie. De geldprinters zullen op historische wijze aangaan en de zoektocht naar alternatieven ook", zo schrijft hij aan zijn volgers.

Volgens Srinivasan houden veel verzekeraars bijvoorbeeld Amerikaanse staatsobligaties aan om verzekerden terug te betalen. Het probleem is dat die als gevolg van de renteverhogingen flink in waarde gedaald zijn, waardoor zij nu, net als sommige banken, in de problemen zitten.

"Onthoud dat verzekeraars 'veilige' assets als obligaties en hypotheken aanhouden. En hoe doen die vielige assets het nu? In het tijdperk van ongeëvenaarde en verrassende renteverhogingen? Niet fantastisch, Bob", zo gaat Srinivasan zijn emotionele relaas verder. Het lijkt erop dat Srinivasan momenteel vol inzet op zijn eerdere voorspelling dat de Amerikaanse dollar ten onder gaat aan hyperinflatie.

'Vertrouw de overheid niet'

Het grote leerpunt van deze crisis is volgens Srinivasan dat de overheid niet te vertrouwen is. "Dit is niet alleen een financiële crisis. Dit is een fiat crisis. Alle rekeningen moeten nu betaald worden. We hebben nog maar het topje van de ijsberg gezien. Achteraf zal het allemaal vanzelfsprekend lijken: vertrouw de overheid niet", aldus Srinivasan met hele duidelijke woorden voor zijn volgers.

De voormalig topman van Coinbase kwam afgelopen maand in het nieuws, nadat hij voorspelde dat de bitcoin koers binnen 90 dagen richting de 1 miljoen dollar per stuk zou exploderen. Die voorspelling deed hij op basis van het idee dat de Amerikaanse dollar op de korte termijn ten onder zou gaan aan hyperinflatie.

Achteraf zei Srinivasan dat de weddenschap vooral bedoeld is om dit onderwerp in het nieuws te krijgen. Hij weet zelf ook wel dat het onwaarschijnlijk is dat bitcoin erin slaagt om binnen 90 dagen van de huidige koersen naar een koers van 1 miljoen dollar door te schieten.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....