Bank krijgt 131 miljoen euro boete wegens sluiten bankrekening bitcoinbedrijf

UniCredit moet 131 miljoen euro betalen omdat het een bankrekening van een bitcoin miningbedrijf onrechtmatig heeft gesloten.

Dat heeft een rechtbank in Banja Luka, Bosnië besloten. De zaak is aangespannen door een dochterbedrijf van bitcoinminingbedrijf Bitminer Factory uit Italië.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze hebben de Italiaanse bank aangeklaagd door hen plotseling te blokkeren van bancaire diensten, zo meldt de Italiaanse krant La Repubblica.

Door de sluiting was het niet mogelijk om geld op te halen bij investeerders om een miningproject te ontwikkelen. De energie zou afkomstig zijn van hernieuwbare bronnen.

De Italiaanse mining ontwikkelaars hebben voor Bosnië en Herzegovina gekozen vanwege het lage energietarief in het land. Ze waren al klant bij UniCredit. Zakelijk gezien hebben ze daar al eerder zonder problemen cryptocurrency’s kunnen omwisselen in euro’s.

De rechter oordeelt dat de bank niet kan aantonen dat ze diensten kúnnen weigeren aan bitcoinbedrijven.

UniCredit is het niet eens met de uitspraak en gaat in hoger beroep.

Banken en crypto’s

De relatie tussen banken en cryptobedrijven is gespannen te noemen. Ook in Nederland zijn er voorbeelden bekend van banken die weigeren om een zakelijke rekening te geven aan (kleinere) bitcoinbedrijven. Transacties met crypto’s vindt men doorgaans ’te risicovol’.

Tegelijkertijd voldoen Nederlandse bitcoinbedrijven aan dezelfde anti-witwasregels als banken, verzekeraars en trustkantoren en staan ze onder toezicht van de Nederlandsche Bank.

In het Verenigd Koninkrijk is HSBC berucht om het blokkeren van transacties. Klanten mogen daar geen aandelen in bitcoinbedrijven zoals MicroStrategy kopen.

In de Europese Unie wordt aanstaande donderdag gestemd over het verder aanscherpen van de anti-witwasregels.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...