EU stemt donderdag over strengere regels over cryptotransacties

Donderdag stemt de Europese Unie over een controversiële maatregel voor de cryptomarkt. Men wil het vermeend witwassen met onder andere bitcoin aanpakken, en daarom strengere regels invoeren.

AML-regels

Volgens crypto-EU-watcher Patrick Hansen zou deze nieuwe AML-regelgeving ernstige inbreuk kunnen hebben op de privacy en veiligheid van gebruikers. Naar verluidt wordt er komende donderdag over het ontwerp gestemd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Waar gaat het precies over? Uit rapporten blijkt dat de EU haar Transfer of Funds Regulation (TRF) heeft herzien. Er komen potentieel enkele nieuwe bepalingen in die te maken hebben met cryptovaluta.

Zonder dat er keiharde data voor het vermeend witwassen is én de effectiviteit van de maatregel nogal twijfelachtig is, willen enkele politici de teugels strakker aanhalen.

Übercontrole

Het concept suggereert dat cryptovaluta een open deur is voor 'criminelen' om te witwassen. Om dit te dwarsbomen, wil men dat centrale beurzen niet alleen de identiteit van gebruikers moeten opslaan, maar ook verifiëren.

Dit gaat zo ver dat dit zelfs voor non-custodial (of self-hosted) wallets geldt. Het gevolg hiervan is dat er enorm veel persoonlijke data moeten worden gedeeld voor iedere transactie van en naar het 'open systeem'.

Ook moet informatie over elke transactie van meer dan €1.000 bewaard worden. Het gaat hierbij om de zogenoemde 'Travel Rule'. Daarmee zouden cryptobeurzen hetzelfde worden behandeld als traditionele betaaldiensten. Deze aanbevelingen zijn opgesteld door de FATF, een niet-democratisch gekozen organisatie.

Komt er een betaling binnen van boven de €1.000 vanuit een non-custodial wallet? Dan moeten volgens de resoluties alle alarmbellen automatisch afgaan.

Lees meer over de 'red flags' bij dit beleid in de tweetstorm van Hansen.

Gevaar en data

Data en statistieken voor het vermeend witwasgeweld zijn er niet. Paul Grewal legt in een blogpost de visie van Coinbase uit over dit thema. Hij stelt dat contant geld het beste witwasgeld is.

Betalingen met cryptovaluta zijn voor altijd opgeslagen in de blockchain. Het mag dan wel onconfisqueerbaar geld zijn, maar 100% anoniem is het niet. Dit is volgens de Chief Legal Officer van de Amerikaanse beurs een groot verschil met bitcoin.

"Als de amendementen wordt aangenomen, zou deze revisie een volledig toezichtregime ontketenen op beurzen zoals Coinbase. Het zal innovatie verstikken en de self-hosted wallets ondermijnen die individuen gebruiken om hun digitale activa veilig te beschermen."

Grewal benadrukt dat de EU verantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid van gebruikersgegevens. Alle persoonlijke data die wordt opgeslagen is een honey pot voor kwaadwillenden. Helemaal als adressen (in de blockchain) voor altijd aan persoonsgegevens te koppelen zullen zijn, na bijvoorbeeld een hack.

Coinbase verzet zich hard tegen deze ontwikkeling en roept de industrie op om een geluid te laten horen.

Onlangs werd een mogelijk verbod op bitcoin mining van de tafel geveegd - na tevens veel reuring op social media.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEU