Bank of America beschrijft 4 potentiële voordelen van Bitcoin-strategie El Salvador

De grote Amerikaanse zakenbank Bank of America heeft het idee dat El Salvador veel kan winnen met de recent geadopteerde Bitcoin-strategie van het land. Met name wat het ontvangen van betalingen vanuit het buitenland betreft, waarbij het land nu veel transactiekosten verliest aan grote betalingsproviders.

In het rapport van Bank of America schrijven ze onder andere over de potentie om overboekingen vanuit het buitenland te stroomlijnen en de adoptie van digitale financiële dienstlevering in het land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

24% van BBP El Salvador bestaat uit internationale overboekingen

Wat de Bank of America vooral sterkt in hun overtuiging dat het adopteren van de bitcoin standaard goed kan uitpakken voor El Salvador is het feit dat 24 procent van het BBP van het land bestaat uit internationale overboekingen. Momenteel verliest het land een significant deel van dat geld aan transactiekosten.

“Het gebruik van bitcoin voor internationale overboekingen kan een groot kostenvoordeel opleveren ten opzichte van de huidige situatie,” zo blijkt uit de eerder aangehaalde afbeelding uit het rapport.

Het idee is dat Bitcoin gebruikt kan worden als tussenpersoon voor internationale transactie, in plaats van de huidige betalingsproviders. Een open netwerk inplaats van een financieel tussenpersoon. Dollars die richting El Salvador gaan worden omgezet in bitcoin en aangekomen in El Salvador weer omgezet in dollars.

Niet iedereen blij met keuze van El Salvador

In juni van dit jaar werd El Salvador het eerste land ter wereld dat bitcoin adopteerde als wettig betaalmiddel. Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van onze favoriete digitale munt die bitcoin nog meer bekendheid bij het grote publiek geeft.

De beslissing van El Salvador om bitcoin te integreren in het financiële systeem kwam het land op kritiek te staan vanuit het Internationaal Monetair Fonds en de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied van de Verenigde Naties.

Daarbij had JPMorgan het idee dat de beslissing van El Salvador om bitcoin te adopteren nog meer druk op het netwerk oplevert dat “nu al moeite heeft om te schalen.”

Wat in onze ogen vooral laat zien dat zelfs de grootste banken ter wereld nog niet helemaal begrijpen wat bitcoin is. In de basis een settlement-systeem en niet een betaalsysteem.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....