Ierse bankbestuurders getuigen in OneCoin-zaak van $400 miljoen

Top-bestuurders van de Bank of Ireland (BOI) worden mogelijk belangrijk in de rechtszaak tegen Mark Scott. Scott wordt er van beschuldigd mede verantwoordelijk te zijn voor het witwassen van $400 miljoen dat werd binnengehaald met het piramidespel achter OneCoin.

Amerika

Scott wordt door Amerika aangeklaagd voor de mogelijke betrokkenheid bij het witwassen van honderden miljoenen die werden opgehaald tijdens de ICO.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De verdachte zou met behulp van aandelenfondsen in de Britse Maagdeneilanden en bankrekeningen op de Kaaimaneilanden $400 miljoen aan winsten hebben witgewassen.

Scott zou een deel van zijn opbrengsten ooit op een rekening bij de commerciële Ierse bank hebben gestald. En daar komen de werknemers van de Bank of Ireland om de hoek kijken.

OneCoin scam

De Verenigde Staten roepen vier top-bestuurders van de BOI op om te getuigen in deze zaak. De zaak moet starten op 4 november van dit jaar.

Deze getuigen worden niet voor niets opgeroepen: zij waren of zijn werkzaam bij de bank waar Scott mogelijk het witgewassen geld heeft gestort. Het geld is dus door deze bank gegaan.

Het gaat niet om kleine jongens binnen de organisatie van de bank. De volgende mensen zijn opgeroepen om te getuigen:

Scam

Twee mensen die betrokken waren bij OneCoin werden eerder in Singapore aangeklaagd wegens het promoten van OneCoin. Er werd geld opgehaald voor een netwerk en token dat helemaal niet bestond of ooit het levenslicht zou zien.

De frontman van het klassieke piramidespel is eerder dit jaar ook gearresteerd. Er zijn nog weinig echt duidelijke regels voor bitcoin en andere cryptomunten, maar zelfs met de lossere regelgeving wereldwijd lopen sommige oplichters tegen de lamp.

OneCoin zou een blockchain lanceren met een eigen munt, maar daar was helemaal niks van waar. Het systeem was simpel: jij verdient geld wanneer je nieuwe leden aanbrengt. Die nieuwe leden kunnen ook weer geld verdienen door anderen aan te leveren.

Dit soort praktijken zijn bijna overal ter wereld verboden en wordt regelmatig hard tegen opgetreden. OneCoin geldt als een waarschuwing voor andere partijen die een eigen cryptomunt uitgeven: zorg dat je aan de regels voldoet.

Volg je niet de regels en is er wel een duidelijke hoofdverantwoordelijke aan te wijzen? Dan is de kans groot dat je in de meeste landen uiteindelijk te maken krijgt met de autoriteiten.

Lees meer over:
criminaliteitonecoin

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...