Bank of Japan neemt onverwachte beslissing, problemen voor bitcoin?

De Bank of Japan lijkt zich ondertussen wat meer zorgen te maken over de inflatie, want vandaag kondigde het een verhoging van de limiet op de rente voor staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar aan van 0,5 naar 1,0 procent. Als gevolg daarvan schoten de rentes op Japanse staatsobligaties omhoog, wat over het algemeen een negatieve impact op andere valuta, risico-assets en bitcoin heeft.

Sinds 2016 is de Bank of Japan een belangrijke bron van goedkoop kapitaal voor de wereldeconomie en als ze dat beleid plotseling omdraaien, zoals de Federal Reserve en de ECB in 2022 al deden, kan dat consequenties hebben voor de financiële markten.

Bitcoin blijft stabiel

Ondanks de hawkish koerswijziging van de Japanse centrale bank bleef bitcoin op vrijdag redelijk stabiel. De koers staat op het moment van schrijven nog altijd op 29.200 dollar. Het lijkt erop dat de markt zich vrijwel volledig focust op de Amerikaanse centrale bank en wat die met de rente doen, ondanks dat Japan ook een hele grote economie is.

Al moeten we daar bij vermelden dat het niet om een complete switch in het beleid van de Bank of Japan gaat. Vooralsnog is het een kleine verandering, waarmee ze iets meer opschuiven richting het beleid van de Fed en de ECB.

In feite betekent dit dat de Bank of Japan alle staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar en een rente van 1,0 procent opkopen, om de rente onder die grens te houden. Voorheen was dat 0,50 procent, waardoor er in feite dus minder liquiditeit in de markt komt door deze beslissing van de centrale bank van Japan.

Bank of Japan luister naar IMF

Grappig genoeg komt deze beslissing van de Bank of Japan enkele dagen nadat het Internationaal Monetair Fonds de centrale bank aanspoorde om weg te stappen van het zogenoemde rentecurve controle beleid wat ze jarenlang voerde en zich voor te bereiden op eventuele renteverhogingen.

Meerdere grote zakenbanken hadden zich al voorbereid op de koerswijziging. Goldman Sachs stelde dat het een "verkeerd signaal" naar de markt zou kunnen sturen.

Als gevolg van de beslissing is de rente op Japanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar gestegen naar 0,56 procent. In de Verenigde Staten staat diezelfde staatsobligatie momenteel op een rente van 4,03 procent.

Ook interessant is dat de Bank of Japan zijn beleid nu strenger maakt, terwijl veel analisten denken dat de Fed en de ECB nu klaar zijn met hun rentecampagne. Kan de Japanse centrale bank een volgende tegenwind voor bitcoin worden?

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....