Bankgigant HSBC waarschuwt voor recessie in Amerika en Europa

HSBC Asset Management, de investeringstak van de bankgigant, waarschuwt dat de Verenigde Staten richting het einde van 2023 weleens te maken kan krijgen met gigantische macro-economische tegenwinden. Zodanig, dat die tegenwinden zelfs tot een wereldwijde recessie kunnen leiden. Verder voorziet HSBC een tumultueus 2024 voor Europa, dat er economische ook niet florissant voorstaat op dit moment.

Grimmige vooruitzichten

In een nieuwe analyse schildert HSBC een aantal grimmige vooruitzichten voor de komende maanden. Zo stelt het dat alle alarmbellen momenteel rood uitslaan als het gaat over de grootste westerse economieën.

Joseph Little, de hoofdstrateeg van HSBC, erkent dat verschillende onderdelen van de economie verrassend robuust blijven presteren, maar dat de risicobalans momenteel richting een recessie wijst.

De analist van HSBC constateert dat Europa de Verenigde Staten achtervolgt als het over de economische prestaties gaat. Maar dat de twee grootheden op macro-economisch vlak zorgwekkende gelijkenissen vertonen.

Little schrijft dat Amerika al "in een milde winstrecessie" zit en dat het aantal faillissementen ook langzaam omhoog begint te kruipen. "Het belangrijkste is dat wij verwachten dat de hoge inflatie snel wegzakt. Wat beleidsmakers de kans geeft om de rentes te verlagen", aldus Little.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Voor bitcoin zou dat weleens een ultiem scenario kunnen betekenen in aanloop naar de halving van april 2024. Als centrale banken richting het einde van 2023 of aan het begin van het komende jaar gedwongen zijn om de rentes te verlagen om een eventuele recessie te bestrijden, dan dwingt dit investeerders om weer naar alternatieven te zoeken.

Lagere rentes betekenen immers dat er meer kapitaal (liquiditeit) in de markten komen en die liquiditeit moet op zoek naar schaarste. Wat dat betreft zou de absolute schaarste van bitcoin een interessante plek kunnen zijn om achter te schuilen.

HSBC voorspelt zelfs dat de Amerikaanse Federal Reserve voor het einde van 2023 op de proppen moet komen met renteverlagingen en dat de Europese Centrale Bank en de Bank of England dat voorbeeld in 2024 zullen volgen.

Dat zou tegen de eerder uitspraken van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell ingaan, die na het laatste rentebesluit van zijn centrale bank stelde dat de rente in 2023 nog tweemaal omhoog zou moeten om hun rentedoelstelling van 5,6 procent te bereiken.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....