Kondigt de Federal Reserve vanavond zijn rentepauze aan?

882 totale weergaven

De beleidsmakers van de Amerikaanse Federal Reserve pauzeren hoogstwaarschijnlijk hun campagne van renteverhogingen vandaag om 20.00u Nederlandse tijd. Als gevolg van de inflatiedata van gisteren is de kans volgens de markt nu 95,4 procent dat de Federal Reserve een rentepauze aankondigt. Hoewel de inflatie nog altijd hoger is dan gehoopt, begint deze nu wel wat sneller dan verwacht af te koelen.

Amerikaanse consumentenprijsindex. Bron: Reuters & Bureau of Labor Statistics
Amerikaanse consumentenprijsindex. Bron: Reuters & Bureau of Labor Statistics

Laagste percentage in twee jaar tijd

Gisteren werd bekend dat de consumentenprijsindex gedaald is naar 4 procent in mei. Daarmee bereikte deze het laagste niveau in twee jaar tijd en begint de inflatie echt af te koelen. Die 4 procent is echter nog altijd het dubbele van wat de Federal Reserve graag zou zien.

Verwachtingen rentevergadering Federal Reserve 14 juni. Bron: CME Group
Verwachtingen rentevergadering Federal Reserve 14 juni. Bron: CME Group

Langzaam maar zeker gaat het dus de goede kant op met de inflatie en wat dat betreft moeten we toegeven dat de Federal Reserve zijn werk naar behoren doet.

Vooralsnog zijn ze erin geslaagd om de rente te verhogen en de inflatie te bevechten, zonder de economie in een recessie te duwen.

We kunnen echter niet uitsluiten dat er alsnog een recessie komt in de maanden die voor ons liggen. De economie moet immers nog niet heel lang opboksen tegen de druk van de hogere rentes. Qua inflatie kunnen we in ieder geval wel zeggen dat alles richting de gewenste 2,0 procent begint te zakken.

Nu wordt het spannend

Voor bitcoin wordt het ook een spannende periode. De Federal Reserve gaat hoogstwaarschijnlijk pauzeren en dat betekent dat de markten weer wat ademruimte krijgen. Is dit dan het moment waarop de bulls weer op het gaspedaal kunnen trappen om de weg omhoog in te zetten?

Dat gaan we de komende maanden leren. Persoonlijk acht ik de kans klein dat 2023 nog spectaculair wordt, met name vanwege de hoge rentes die zich voor een groot deel nog moeten laten voelen in de economie.

Het eerste grote lichtpuntje op de agenda voor bitcoin zien we in april 2024 verschijnen. Dan is het namelijk weer tijd voor de vierjaarlijkse halving.

Over een klein jaar gaat de bloksubsidie voor bitcoin miners om die reden van 6,25 naar 3,125 bitcoin. Zou dat genoeg zijn om een nieuwe bullrun te starten? Dat kunnen we pas over ruim één jaar vertellen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....