‘Bearmarkten zijn goed voor de gezondheid van bitcoin’

We kunnen niet ontkennen dat de bitcoin koers momenteel in een bearmarkt zit of in ieder geval een bearish periode doormaakt. De koersen zijn al maanden aan het zakken en we hebben net de negende achtereenvolgende rode week achter de rug. Met een bitcoin koers van ongeveer 30.000 dollar bungelen we meer dan 50 procent onder de all-time high van november 2021 en er is op dit moment weinig uitzicht op verbetering.

Dit is het moment om scherp te zijn

Hoewel het zakken van de bitcoin koers voor hodlers geen aantrekkelijk fenomeen is, gelooft Mihailo Bjelic dat een bearmarkt als deze precies is wat de markt nodig heeft. Juist op dit soort momenten kun je keuzes maken waar je in potentie grote winsten mee kunt boeken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat hangt natuurlijk wel af van de keuzes die je maakt en hoeverre die in de toekomst succesvol blijken. Niemand weet wat de bitcoin koers voor ons in petto heeft, zeker niet op de korte termijn. Op de lange termijn is het lastig om om het groeiende netwerkeffect van bitcoin heen te kijken.

Sinds november 2021 zijn we echter van 69.000 dollar naar 30.000 dollar en zelfs dieper gedaald. Daarbij lijkt er momenteel weinig ruimte voor optimisme, gezien de macro-economische donderwolken allesbehalve opgeklaard zijn. Veel lijkt af te hangen van toekomstige beslissingen van de Amerikaanse Federal Reserve met betrekking tot de rentestand van de dollar.

Volume flink gedaald na all-time high

Tijdens het aantikken van de all-time high schoot het transactievolume van bitcoin op 9 november omhoog naar 335.411 transacties met de piek in de prijs. Op dit moment ligt het transactievolume volgens de cijfers van Blockchain.com met 207.859 transacties nog maar 38 procent van die all-time high.

Ondertussen zakt de MVRV – de marktwaarde van bitcoin ten opzichte van de gerealiseerde waarde – naar 1,218, een score die we voor het laatste zagen na de COVID-19 crash van maart 2020. Wat dat betreft begeven we ons momenteel echt in bearmarkt-terrein en kunnen we concluderen dat bitcoin op zoek is naar een bodem.

Waar we die bodem uiteindelijk zullen vinden weet niemand. Het kan zijn dat we de bodem al bereikt hebben, maar er zijn analisten die verwachten dat bitcoin nog een capitulatie-moment gaat meemaken en dat we verder richting de 20.000 dollar kunnen vallen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....