Bitcoin koers koppelt zich los van aandelenmarkten, maar niet op goede manier

Deze week kleurden de aandelenbeurzen weer een beetje groen en daar kon bitcoin helaas niet aan meedoen. Over de gehele week gemeten noteert bitcoin namelijk een min van 1,56 procent, terwijl de Nasdaq 100 met 3,1 procent is gestegen.

Dat betekent niet dat de aandelenmarkten nu ineens uit de macro-economische storm ontsnapt zijn. Vanaf het begin van 2022 staat bijvoorbeeld de Invesco QQQ Trust, een ETF met Amerikaanse techbedrijven, met 23 procent in het rood.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Macro-economische plaatje is nog altijd dramatisch

Op 27 mei publiceerde de United States Commerce Department nieuwe cijfers over het spaargedrag van Amerikanen. Die zijn in april met 4,4 procent gedaald ten opzichte van één jaar geleden. Daarmee staat deze statistiek op het laagste punt sinds 2008, het jaar van het uitbreken van de mondiale financiële crisis.

Minder spaargeld betekent minder geld om te investeren en dat voelen we momenteel stevig in de markt. Het heeft er alle schijn van dat bitcoin pas opnieuw kan schitteren als de macro-economische donderwolken verdwenen zijn. Het is echter meer dan mogelijk dat we tot die tijd nog even op de pijnbank gaan. Waar de bodem precies ligt kan alleen de tijd ons leren.

Margehandelaren worden meer bullish

Margehandel maakt het voor investeerders mogelijk om bitcoin te lenen om hun positie kunstmatig te vergroten en de potentiële winsten (en verliezen) te verhogen. Het is bij beurzen bijvoorbeeld mogelijk om Tether (USDT) te lenen, waarmee je vervolgens bitcoin kunt kopen.

Bitcoin koers koppelt zich los van aandelenmarkten, maar niet op goede manier

Momenteel klimt de verhouding tussen long- en shortposities via de margehandel en dat betekent dat steeds meer investeerders een bounce verwachten van bitcoin. Hoe hoger de indicator, hoe meer vertrouwen professionele handelaren hebben in de bitcoin koers.

Op 18 mei bereikte we een verhouding van 29, wat het hoogste niveau in zes maanden tijd was. Normaal gesproken een extreem bullish sentiment, maar we kunnen inmiddels zeggen dat die verwachting niet helemaal is uitgekomen. Ook de professionals hebben het dus niet altijd bij het juiste eind.

Volgens deze analist gloort er wellicht een groene week voor bitcoin.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....