Begint Tesla weer met het accepteren van bitcoin als betaalmiddel?

De bitcoin-gemeenschap op Twitter werd gisteren verrast door een ontwikkelaar die ontdekte dat bitcoin nog steeds in de broncode van de officiële website van Tesla terug te vinden is. Op de website staat bitcoin tussen andere betaalmethoden als Apple Pay en Bancontact. Tesla besloot in 2021 om bitcoin niet langer te accepteren als betaalmiddel, nadat het bedenkingen kreeg over de klimaatafdruk van bitcoin mining.

Vals alarm

Nu lijkt bitcoin-journalist Colin Wu deze geruchten naar het rijk der fabelen te verwijzen. Hij schrijft namelijk dat bitcoin in januari 2023 ook al in de broncode zat en dat Tesla er waarschijnlijk voor gekozen heeft om de digitale munt nooit helemaal uit de code van de website te halen.

Dat neemt niet weg dat er nog hoop is voor bitcoin om weer als betaalmiddel te worden aangemerkt op de website van Tesla. Al is het nog maar de vraag in hoeverre dat belangrijk is voor de toekomst van bitcoin.

Vroeger was het groot nieuws als een partij als Tesla ervoor koos om bitcoin te accepteren als betaalmiddel, maar inmiddels is de industrie groter dan dat.

Tegenwoordig slaat het hart van de gemiddelde bitcoiner een slag over als partijen als BlackRock worden genoemd in relatie tot een Amerikaanse Spot Bitcoin ETF. Dat zou immers voor de definitieve doorbraak van bitcoin op het financiële wereldtoneel kunnen zorgen.

Wanneer dan wel?

Kort na het verwijderen van bitcoin als betaaloptie voor Tesla maakte het bedrijf zijn vereisten bekend om de digitale munt weer te omarmen. Als het netwerk van bitcoin miners voor 50 procent of meer op duurzame energie zou draaien, dan zou Tesla weer overwegen om bitcoin te accepteren als betaalmiddel.

Sindsdien heeft de autofabrikant er echter nog niet voor gekozen om bitcoin weer te omarmen. Dat is enigszins vreemd, omdat volgens de Bitcoin Mining Council de industrie al enige tijd op een energiemix van tenminste 50 procent aan duurzame energie draait.

Dat lijkt een redelijk solide claim, omdat de Bitcoin Mining Council verantwoordelijk is voor ongeveer 50 procent van de totale hashrate van bitcoin. Verder zijn de leden van die groep verdeeld over 6 continenten. BMC zelf draaide voor 63,8 procent op duurzame energie in het vierde kwartaal van 2022.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....