Bitcoinbezit Tesla in Q1 niet gewijzigd

Soms is géén nieuws ook nieuws. Zoals nu met Tesla. De autofabrikant heeft in het eerste kwartaal van 2023 geen BTC gekocht of verkocht.

Tesla blijft hodlen

De laatste transactie van het bedrijf dateert uit het tweede kwartaal van 2022, toen het 75% van zijn BTC-bezit verkocht om de stijgende productiekosten het hoofd te bieden.

Het bedrijf van Elon Musk heeft volgens de nieuwe kwartaalcijfers momenteel $184 miljoen aan bitcoin in bezit, precies evenveel als Q4 in 2022. Dankzij een boekhoudtrucje heeft het bitcoinbezit van het bedrijf geen waarde gewonnen of verloren.

Bitcoinbezit Tesla in Q1 niet gewijzigd

Omdat het om een dollarbalans gaat is het altijd lastig om te achterhalen hoeveel bitcoin Tesla precies heeft. Er gaan cijfers rond dat het bedrijf tussen de 9.720 BTC en 11.950 BTC in kas bewaart. Hoe we weten dat Tesla niets heeft verkocht?

Nou… het kopje Proceeds from sales of digital assets geeft weer dat er geen inkomsten zijn uit de verkoop van digitale activa.

Dit is het derde achtereenvolgende kwartaal waarin Tesla geen BTC heeft verkocht of gekocht. De laatste grote transactie betrof zogezegd dus de verkoop van $936 miljoen aan bitcoin. Na stijgende productiekosten in China als gevolg van een nieuwe lockdown moest de EV-fabrikant bijna $1 miljard aan bitcoin verkopen om onvoorziene uitgaven te dekken.

Destijds gaf topman Musk aan zijn persoonlijke bitcoin niet te hebben verkocht. Intussen is hij met Twitter wel met Dogecoin aan de haal gegaan. Zo wijzigde hij kort het logo van webclient van het social media-platform naar het hondenlogo.

Miljardenaankoop in 2021

Begin 2021 kocht Tesla voor maar liefst $1,5 miljard aan BTC uit de markt. De koers stond destijds rond de $40.000.

Het bedrijf deed een poos later een test door een deel van hun bitcoin te verkopen, om te zien hoe diep de liquiditeit in de markt was. De test slaagde en later dat jaar begon het ook bitcoin te accepteren voor bestellingen.

Na twijfels over de vermeende CO2-uitstoot door bitcoin mining stopte het bedrijf enkele maanden later weer met het accepteren van sats en begon het ook een deel van hun bitcoinbezit te liquideren.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...