Bekende ontwikkelaar gehackt en verliest bijna al zijn bitcoin

Ontwikkelaar Luke Dash Jr. claimt dat hij een groot deel van zijn bitcoin is verloren. Het schijnt dat zijn servers zijn gehackt en dat hij geen toegang meer heeft tot het digitale geld.

Bitcoin foetsie

Dash Jr. deelt het treurige nieuws op Twitter. Hij is een zeer gerespecteerde ontwikkelaar, bekend van de manier hoe SegWit een soft fork werd, van de Bitcoin Knots implementatie en ook van zijn voorkeur voor kleinere blocken.

Hij gaat al jaren mee in de bitcoin industrie maar komt nu ineens van een koude kermis thuis. De Bitcoin Core developer tweet dat hij zjin bitcoin kwijt is.

Daarbij deelt hij ook een adres waarop te zien is dat de bitcoin zijn gecoinjoined. Dat betekent dat de herkomst is te verdoezelen door het mixen van UTXO-sets.

Het zou gaan om 216 bitcoin die nu in de wallet van de nieuwe eigenaar (of: hacker) zitten. Of deze allemaal van origine ook van Luke waren is niet bekend.

Veel bitcoiners programmeren als vrijwilliger aan de open source software, terwijl ze donaties vanuit de community of grants van bedrijven ontvangen.

Hoe?

Dash Jr. heeft nog geen antwoorden. Wie zit er achter de aanval? Naar eigen zeggen heeft de hacker 2FA omzeild. "De enige manier om erbij te kunnen is door live toegang te hebben tot de machine", zo schrijft hij. Maar mensen bij hem thuis hebben er dan weer geen verstand van, zo vervolgt hij.

Ook zouden de coins uiteindelijk toch niet op zijn server staan, die de afgelopen maanden ook al een keer was gehackt.

Hij gebruikte Gentoo op zijn desktop en deed hier alles op. Het zou volgens Todd om een achterdeurtje in de software kunnen gaan. De ontwikkelaar gebruikte géén multi-sig setup terwijl de server volgens hem niet bij zijn 'local workstation' kon komen.

Ook zou hij maar een klein bedrag in een hot wallet hebben en ook een hardware wallet gebruiken (ondanks dat hij daar publiekelijk wel kritisch over was). Al met al: een warrig verhaal.

Reacties

De reacties uit de space zijn wisselend. Enerzijds bevestigt Peter Todd wat er is gebeurd. Deze tevens vooraanstaande ontwikkelaar is via via in contact geweest met Dash Jr. en hij bevestigt dat het allemaal écht is.

Tegelijk zijn er ook mensen die niet geloven dat dit gebeurt. Hoe kan een Bitcoin Core-ontwikkelaar nou zo'n fout maken? Ook beginnen mensen te twijfelen over hun eigen cold storage-setup. Was die wel zo veilig? Kun je niet beter je coins bij een beurs laten staan?

Door alle onduidelijkheid blijven twijfels ontstaan in de community. Is de ontwikkelaar het geld écht kwijt, of is het een alibi? Dash Jr. lijkt eerst op zoek te gaan naar de hacker om een deal te sluiten. Pas daarna wil hij meer details prijsgeven. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwshack