Belangrijke indicator voorspelt nieuwe correctie voor bitcoin

De bitcoin koers heeft een behoorlijk pittig jaar achter de rug, maar als we de Network Value to Transaction (NVT) indicator mogen geloven, dan is het einde nog niet in zicht. Deze indicator meet in feite de verhouding tussen de on-chain activiteit en de bitcoin koers.

Wat is de NVT?

De NVT gebruikt het 90-daagse voortschrijdende gemiddelde van het dagelijkse transactievolume, iets wat er volgens Glassnode voor zorgt dat het zijn werk als “leidende indicator” goed doet. Op 21 september tikte de NVT een score van 18,58 aan, een niveau dat we in april 2022 voor het laatst zagen.

Destijds handelde de bitcoin koers echter nog op 40.000 dollar. We zijn nu weer een paar maanden verder en de NVT geeft wederom een waarschuwing af, ondanks dat bitcoin minder dan de helft van die koers waard is. De activiteit op het netwerk is in de tussentijd dusdanig gedaald, dat zelfs de koers van 16.800 dollar wellicht niet houdbaar is.

We moeten echter niet vergeten dat het Lightning Network ervoor zorgt dat een groot deel van de transacties momenteel niet op de blockchain registreert. Dit maakt dat er een beeld ontstaat dat er steeds minder activiteit op de blockchain is, terwijl er in werkelijkheid van alles gebeurt. In die zin kun je vraagtekens plaatsen bij de betrouwbaarheid van deze indicator.

Op zoek naar de bodem

Bitcoin is al maanden op zoek naar een bodem en die lijkt er op dit moment nog niet te zijn. Er heerst simpelweg nog teveel onzekerheid. Het is nu iets meer dan een maand geleden dat de pleuris uitbrak rondom FTX, een ontwikkeling die de koers een flinke tik omlaag gaf.

Daarnaast hebben we nog altijd te maken met een torenhoge inflatie en lijken centrale banken niet zomaar van hun plan af te wijken om de rente nog stevig te verhogen. Onder de streep is het vooral onzekerheid en negativiteit wat de klok slaat voor de financiële markten.

Er lijkt heel wat voor nodig om dat om te draaien, waardoor het momenteel lastig is om een positief koersverhaal over bitcoin in elkaar te draaien. Aan de andere kant draaien markten vaak om op de momenten dat het sentiment een dieptepunt bereikt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....