Bitcoin koers kruipt naar $17.000 door zwakke dollar

De bitcoin koers veert licht op doordat de dollarindex daalt. Maar analisten waarschuwen ook voor de stap van de centrale bank van Japan. Dat kan negatief uitwerken op de wereldmarkten. Op de onderstaande daggrafiek is zichtbaar hoe bitcoin uit het dalletje kruipt.

bitcoin daggrafiek, bron: CryptoCompare
bitcoin daggrafiek, bron: CryptoCompare

Analist vergelijkt Japans beleid met FTX

Bitcoin weet te profiteren van een zwakkere dollar, die is geraakt voor gewijzigd monetair beleid van de Japanse centrale bank.

De Japanse centrale bank houdt al maanden de rente op 10-jarige staatsobligaties op 0 procent met maximale pieken en dalen van 0,25%. Zodra de rente daar bovenuit springt, kopen ze meteen obligaties op om de rente laag te houden. Nu laten beleidsmakers dat plafond los en stijgt de rente tot bijna 0,5%, een verdubbeling. De yen wordt dus sterker.

Kortom, Japanse beleggers die eerder hun heil zochten in Amerika en andere markten vanwege het lage rendement in eigen land, keren misschien hierdoor terug naar Japan.

Maar het heeft ook een keerzijde, want het wordt ook duurder voor de Japanse belegger om te lenen in yen en dan in Amerikaanse en Europese aandelenindices te beleggen. Dat kan dus weer negatief uitpakken op de wereldwijde financiële markten. Analisten vinden ook dat Japan een gevaarlijk spelletje speelt.

In populaire termen: de Japanse centrale bank is de laatste bank die kunstmatig veel geld bijdrukte om controle te houden om de rente op maximaal 0,25% te houden.

Volgens commentator Arthur Hayes, de voormalige CEO van cryptocasino ButMEX, is dit een kunstmatige poging om de markt te verrassen. Volgens hem zal het rendement op Japanse tienjaarse staatsobligaties groeien naar 0,5%, dat betekent dus een sterkere yen waardoor de dollar verzwakt en de Federal Reserve weer in moet grijpen.

Eerder dit jaar oreerde Hayes dat centrale banken geen ander hulpmiddel hebben dan Yield Curve Control (YCC). Dat betekent dat de rendementen (yields) op obligaties kunstmatig worden afgetopt, zoals Japan jarenlang heeft gedaan. In Amerika is er nog één periode vaan YCC voorgekomen, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het wordt gezien als een laatste hulpmiddel om te voorkomen dat de rente stijgt.

De "Doom Loop" is onderdeel van het scenario waarin de euro en de Amerikaanse dollar in waarde dalen in vergelijking met goud en bitcoin, maar momenteel ligt de focus op een oorlog tussen de fiat valuta.

Hayes analyseert waarom de centrale bankiers van Japan voor ander beleid kiezen. De centrale bank had meer dan 50% van de eigen obligaties in handen, een ongezonde situatie. Net zoals de Europese Centrale Bank vrijwel de enige koper is van Italiaanse en Griekse staatsobligaties.

Hij trekt ook een vergelijking met de gevallen cryptobeurs FTX: is het nog wel een marktplaats als jezelf meer dan 50% in handen hebt? Verwijzend naar de situatie op FTX.com waar dochterbedrijf Alameda Research voordelen genoot ten opzichte van andere handelaren.

Ook analisten zien weinig toekomst in de richting die Japan kiest, zoals de Amerikaanse macro-analist Jamie Lavish.

Dat Japan nu met de panelen schuift, kan in ieder een schok teweegbrengen in het traditionele geldsysteem ten faveure van alternatief geld zoals goud en bitcoin. Of en wanneer valt te bezien, maar beleggers kunnen voor en na een dergelijk event gaan frontrunnnen, ziet Bitcoin Jack. Frontrunnen is het vroegtijdig willen anticiperen (in - of verkopen) op toekomstige marktgebeurtenissen.

Japan moet door dit nieuwe beleid toch weer liquiditeit in hun economie pompen, ziet Lyn Alden.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsJapan

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...