Belangrijke veranderingen in de Ethereum super-sized Pectra upgrade

475 totale weergaven

Ethereum staat op het punt een baanbrekende transformatie te ondergaan met de Pectra upgrade, die vanaf 2025 in meerdere fasen zal worden uitgerold. Dit is wat het betekent voor gebruikers, validators en ontwikkelaars.

Wat is de Pectra-upgrade?

De Ethereum “Pectra” upgrade, vernoemd naar de sterren Praag en Elektra, combineert verbeteringen aan de uitvoering van smart contracts en de algemene netwerkprestaties van Ethereum. Verwacht wordt dat Pectra de werking van Ethereum voor zowel ontwikkelaars als gebruikers zal verbeteren, met name op het gebied van efficiëntie en bruikbaarheid.

De lancering zal in twee fasen plaatsvinden. Het eerste deel staat gepland voor februari 2025, de tweede fase volgt later. De upgrade richt zich op belangrijke elementen zoals gas fees, staking flexibiliteit en cross-chain mogelijkheden, waardoor Ethereum toegankelijker en gebruiksvriendelijker wordt.

Gas vergoedingen betalen met andere crypto

Een van de opvallende functies van Pectra is de EIP-7702, waarmee gebruikers gasvergoedingen kunnen betalen in andere cryptocurrencies dan ETH. Momenteel is ETH vereist voor gas op platformen die op Ethereum zijn gebaseerd.

Met de upgrade zullen gebruikers gasvergoedingen kunnen betalen in tokens zoals USDC, wat het proces vereenvoudigt en de noodzaak om ETH aan te houden wegneemt.

Dit zal naar verwachting de gebruikerservaring verbeteren door meer flexibiliteit te bieden, vooral voor degenen die liever stablecoins of andere tokens gebruiken bij hun transacties.

Meer flexibiliteit voor het inzetten van beloningen

Een andere belangrijke verandering is EIP-7251, die de limiet op staking beloningen voor validators die meer dan 32 ETH bezitten verwijdert. Voorheen werden inlegbeloningen alleen gegenereerd in stappen van 32 ETH.

Met deze upgrade kunnen validators meerdere validators samenvoegen tot één en proportionele beloningen verdienen op bedragen groter dan 32 ETH. Dit is vooral gunstig voor grootschalige stakers, omdat er dan minder nodes nodig zijn.

Wat komt hierna?

De tweede fase van de Pectra upgrade zal naar verwachting complexere veranderingen bevatten, zoals de implementatie van PeerDAS-eenfunctie die de layer 2 gaskosten drastisch zal verlagen door het vermogen van het netwerk om data te verwerken uit te breiden.

Dit zou Ethereum dichter bij het bereiken van zijn langetermijndoel kunnen brengen, namelijk het bieden van ultralage vergoedingen voor decentralized applications (DApps) en layer 2 oplossingen.

Toekomstige invloed op het Ethereum ecosysteem

De kernontwikkelaars van Ethereum willen het netwerk blijven verbeteren voor zowel particuliere gebruikers als instellingen. De Pectra-upgrade zal efficiëntere en kosteneffectievere transacties mogelijk maken, cross-chain mogelijkheden verbeteren en de stakingsefficiëntie verhogen.

Naarmate deze veranderingen worden uitgerold, zal Ethereum naar verwachting meer institutionele adoptie aantrekken, terwijl het voor gewone gebruikers makkelijker wordt om deel te nemen aan het netwerk.

Nederlandse exchange met web3 wallet

OKX - trade meer dan 150 crypto’s

  • Nieuwe app en Web3 wallet in Nederland
  • Handel met andere traders
  • Verdien rente met crypto leningen
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.

 

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....