Belangrijke week in aantocht voor bitcoin

Er komt een razend belangrijke week aan voor bitcoin. Op donderdag 13 oktober maakt de Amerikaanse variant van het Centraal Bureau voor de Statistiek namelijk de nieuwe consumentenprijsindex bekend. Afgelopen maand kwam deze op een teleurstellend hoge 8,3 procent uit.

Wat kunnen we nu verwachten?

Als we de cijfers van de Cleveland Federal Reserve mogen geloven, dan komt de inflatie voor oktober waarschijnlijk rond de 8,00 procent uit. Dat de inflatie maar niet wil dalen heeft waarschijnlijk te maken met de sterke banenmarkt in de Verenigde Staten, die betekent dat mensen weinig tot niets inleveren op hun koopkracht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook heeft de OPEC+ deze week besloten om de olieproductie met 2 miljoen vaten per dag terug te schroeven. Waar de administratie van president Joe Biden er juist alles aan deed om olieprijs te drukken, onder meer door de oliereserves te verkopen, werkt de OPEC+ alliantie hier niet aan mee.

Waarschijnlijk probeert Rusland, dat ook onderdeel is van de OPEC+ alliantie, hiermee druk uit te oefenen op de administratie van Biden en onrust te creëren in de Verenigde Staten. Alles bij elkaar zijn de inflatieverwachtingen echter niet dusdanig goed, dat we op korte termijn een koersverandering van de Federal Reserve kunnen verwachten.

Volgende renteverhoging

De volgende renteverhoging van de Federal Reserve staat overigens pas voor november op het programma. In oktober heeft de FOMC geen vergadering, waardoor we pas op 2 november een volgende renteverhoging voor de kiezen krijgen. Momenteel verwacht de markt met een zekerheid van 81,1 procent dat we een verhoging van 0,75 procent krijgen.

Belangrijke week in aantocht voor bitcoin

Daarna is de verwachting dat we een renteverhoging van 0,50 procent krijgen, maar de markt sluit ook een nieuwe verhoging van 0,75 procent niet uit. De kans is groot dat de inflatiecijfers van komende donderdag de boel nog flink op de schop gooien.

Als de inflatie een stuk lager uitvalt dan verwacht, dan is het goed mogelijk dat de renteverhogingen van de Federal Reserve ook zullen meevallen. Komt de inflatie toch nog op of boven die 8 procent uit? Dan gaat bitcoin nog een paar lastige maanden tegemoet, tenzij er iets anders breekt in de economie waardoor de Federal Reserve van koers moet wijzigen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....