‘De Federal Reserve is dingen aan het slopen’

De Amerikaanse Federal Reserve, onbetwistbaar de belangrijkste centrale bank ter wereld, is bezig aan een ware oorlog tegen de inflatie. Nog nooit in de geschiedenis is de rente in relatieve zin zo snel opgeklommen als dit jaar. De extreme renteverhogingen van de Federal Reserve zijn goed voor de Amerikaanse dollar, maar de rest van de markt gaat er vooral gebukt onder.

“De Federal Reserve breekt dingen”

Het bevechten van de inflatie is een nobel doel van de Federal Reserve, maar het begint er steeds meer op te lijken dat de economie niet zonder de lage rentes kan. In principe is dat geen verrassing. Als je de rente lange tijd rond het nulpunt houdt, dan bouw je in feite een economie op basis van die rente.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is als een verslaafde die je plotseling zijn drugs afpakt, dat gaat niet zonder afkickverschijnselen. Die verschijnselen zien we terug in ongewone significante dalingen in allerlei verschillende assets. De pond, de euro, de Zweedse kroon, obligaties, olie, zilver en allerlei andere assets doen dingen die ze normaal niet doen.

“Dit zijn geen gezonde koersbewegingen. De Federal Reserve is dingen aan het slopen”, aldus Benjamin Dunn van Alpha Theory Advisors. “Er is werkelijk geen perioden in de geschiedenis waarmee je de huidige situatie kunt vergelijken”, zo gaat hij verder.

Vlucht naar Amerikaanse staatsobligaties

Ondertussen maakt de ICE Dollar index zijn beste jaar door sinds de start in 1985. Investeerders vluchten massaal naar Amerikaanse staatsobligaties die relatief hoge rendementen bieden met een zekerheid waar geen enkele andere asset aan kan tippen. De Amerikaanse centrale bank kan onbeperkt dollars printen, dus die betalen uiteindelijk wel.

“Een dusdanig krachtige dollar heeft in het verleden vrijwel altijd geleid tot een soort financiële of economische crisis”, aldus Michael Wilson, de hoofdstrateeg van Morgan Stanley. Vorige pieken van de Amerikaanse dollar hebben in 1990 bijvoorbeeld de Mexicaanse schuldencrisis en in 2000 de Dot Com Bubbel ingeleid.

In het Verenigd Koninkrijk moest de Bank of England deze week nog ingrijpen, omdat investeerders massaal Engelse staatsobligaties begonnen te dumpen. Dit deden ze nadat de overheid plannen bekendmaakte om de economie flink te stimuleren, terwijl de inflatie al torenhoog is.

Dat was voor investeerders waarschijnlijk het teken om op de Amerikaanse dollar over te stappen en Engelse staatsobligaties te dumpen. Het traditionele financiële systeem piept en kraakt en het lijkt erop dat we een angstige periode tegemoet gaan.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....