Bitcoin opent oktober goed, geruchten koerswijziging Federal Reserve steeds sterker

De futures voor de grote Amerikaanse aandelenbeurzen, die later vandaag opengaan, staan voor de tweede dag op rij dik in het groen. Daarmee lijkt de 'uptober' maand goed te beginnen voor de financiële markten. Niet alleen aandelen, maar ook obligaties, grondstoffen en natuurlijk bitcoin schrijven tot nu toe groene cijfers.

Wat is er aan de hand?

Als we de bovenstaande analyse van macro-econoom Mohammed El-Erian mogelijk geloven, dan is er een grote kans dat deze stijgingen een voorbode zijn van een koerswijziging van de Federal Reserve. Waar de Amerikaanse centrale bank de afgelopen maanden de markten op de pijnbank heeft gelegd met hogere rentes, hangt er nu een sentiment van verandering in de lucht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Afgelopen week capituleerde de Bank of England al nadat de obligatiemarkt van het Verenigd Koninkrijk gered moest worden. Ondanks de hoge inflatie zijn de Engelse geldprinters afgestoft en opnieuw aangezet om de boel overeinde te houden.

Nu gaan er steeds meer geruchten dat ook de Federal Reserve niet kan achterblijven en dat er grote angst heerst voor scheuren en breuken in de Amerikaanse economische motor. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan is het zomaar mogelijk dat de bearmarkt binnenkort ten einde is. Het is echter de vraag in hoeverre we er blij mee moeten zijn dat centrale banken gedwongen zijn om de geldprinters aan te zetten terwijl de inflatie zo hoog is.

Capitulatie bij de Federal Reserve

Op zich is het ook niet vreemd dat het systeem begint te piepen als Federal Reserve de rente in het hoogste relatieve tempo ooit opvoert. Het systeem is verslaafd geraakt aan een lage rente en lijkt niet meer zonder te kunnen. Als je de economie jarenlang laat functioneren op een rente van ongeveer nul procent, dan moet je er niet vreemd van opkijken als de boel begint te kraken als je de rente plotseling met 3 procent verhoogd.

Dat punt lijken we nu te bereiken, want ook binnen de Federal Reserve is niet iedereen er meer van overtuigd dat nieuwe renteverhogingen het beste middel zijn om deze situatie aan te pakken. Ook de Verenigde Naties en het IMF lijken de Federal Reserve op te roepen om te stoppen met het verhogen van de rente.

Zo stevenen we langzaam af op de ultieme capitulatie van de Federal Reserve en daarmee het laatste greintje discipline dat nog in de markt zat. Als de Federal Reserve van koers wijzigt, dan wordt het echt tijd om de riemen vast te maken voor de inflatie.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....