Belastingdienst VS krijgt inzicht in aankopen van klanten van cryptobeurs sFOX

Een federale rechtbank in het Central District van Californië staat een bevel toe dat de Amerikaanse belastingdienst machtigt om een ​​”John Doe”-dagvaarding te doen.

Cryptobelasting

Het gaat om een onderzoek bij cryptobroker sFOX. De Internal Revenue Service (IRS) zoekt expliciet naar informatie over Amerikaanse belastingbetalers die minimaal $20.000 aan cryptotransacties hebben gedaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze zouden dit dan tussen 2016 en 2020 hebben gedaan, maar deze transacties níet hebben gemeld.

De term John Doe wordt gebruikt als personificatie van ‘een willekeurig persoon’. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft deze manier van informatiewinning in 1975 goedgekeurd. Later is het gecodificeerd door het Congres als een wapen om fraude te vervolgen.

Het Amerikaanse federale agentschap is op zoek naar gegevens van Amerikanen die zaken hebben gedaan met sFOX.

Als ze hun bitcoin niet hebben aangegeven bij de belastingdienst, kunnen ze nu problemen verwachten. Plaatsvervangend assistent-procureur-generaal David A. Hubbert van de belastingafdeling van het ministerie van Justitie vertelt:

“De informatie die wordt gevraagd door de dagvaarding die vandaag is goedgekeurd, zal helpen dat eigenaren van cryptocurrency zich houden aan de belastingwetten.”

Belastingaangifte

De IRS is bezig om de regels voor belastingaangifte te herzien. Ze willen wanbetalers extra hard aanpakken.

Eerder zijn Mastercard en Visa al gedagvaard op de John Doe-manier om informatie te winnen. Ook Coinbase heeft al eens in de schijnwerpers gestaan. Laatstgenoemde wilde zelfs haar Analytics-platform verkopen aan de belastingdienst en de Drug Enforcement Administration (DEA).

In Nederland moet je bitcoin (als spaargeld) aangeven in box3. Als je als professionele handelaar je werk hebt gemaakt van cryptotrading, gelden er andere regels.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!