‘Belastingverhoging Biden raakt alleen de superrijken in bitcoin’

De voorgestelde verhoging van de vermogenswinstbelasting raakt slechts 0,3% van de belastingbetalers, zo meldt Cointelegraph deze ochtend. Alleen bitcoin bezitters met een inkomen boven de 1 miljoen dollar worden geraakt.

Hogere belasting in VS

Het staat in Amerika bekend als ‘capital gain tax’ wat we vermogenswinstbelasting noemen. Dat is belasting op rendement dat gemaakt is op activa zoals vastgoed en aandelen. Maar bitcoin behoort ook tot de scope.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat staat er in het belastingplan van Joe Biden? Persbureau Bloomberg meldt het volgende:

  • de capital gain tax bedraagt nu 20% en met de zogenaamde surtax kan dit oplopen naar 23,8%. Biden wil het basistarief verhogen naar 39,6%.
  • voor vermogende individuen die meer dan 1 miljoen dollar aan inkomen hebben, komt er nog een surtax bovenop, waardoor de totale heffing 43,4% bedraagt. Dat is een hoger tarief dan de federale inkomstenbelasting.
  • het betreft assets die al ruim 12 maanden op iemands beleggingsaccount of bekend bitcoin adres staan.
  • rekenoorbeeld: stel je hebt 1.000 dollar rendement gemaakt met bitcoin, dan betaal je daar 434 dollar belasting over

Het betreft een plan van de regering Biden, onder meer de Senaat moet het plan nog goedkeuren. Het plan zorgde voor onrust in de bitcoin community en wordt door sommigen gezien als één van de redenen waarom de bitcoin prijs zakte.

Bitcoin whales

De Biden regering doet er nu alles aan om de onrust over de verhoging te beteugelen. Een topambtenaar uit de regering Biden stelt dat slechts 0,3% van alle Amerikaanse belastingbetalers geraakt worden door de hogere heffing.

‘Het betreft alleen een verhoging voor de zeer, zeer rijken in ons land. De afgelopen jaren heeft deze groep veel rendement behaald uit allerlei assets.’

Het belasten van de topvermogens is gunstig voor de algehele economie, zo betoogt de topambtenaar
in een interview met de Financial Times.

Beperkte groep of niet, het ligt voor de hand dat er onder die 0,3% ook steeds meer bitcoin bezitters vallen. Het vermogen van een smaldeel in de community, met name vroege bitcoiners die hun BTC altijd vastgehouden hebben, is fors gegroeid.

Denk aan whales die minstens 1.000 BTC bezitten, omgerekend bijna 55 miljoen dollar tegen de actuele marktprijs.

Rekenvoorbeeld: stel je hebt 1.000 BTC. Dit was op 1 januari 2021 ~29.000 dollar per stuk waard. Het vermogen van een whale met 1.000 BTC is gestegen van 29 miljoen dollar naar 55 miljoen dollar tegen de huidige marktprijs.

Over die 26 miljoen dollar winst zou die whale 39,6% belasting afdragen aan capital gains tax: ~10,3 miljoen dollar.

Nederland

Ook in Nederland wordt er overigens gesproken om hogere vermogens hoger te belasten. Diverse politieke partijen willen allereerst een hogere vermogensbelasting.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
AmerikabelastingVS

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...