Beleggingsfondsen weten bitcoin als hedge te vinden in inflatoire wereld

Institutionele beleggers hebben een recordhoeveelheid kapitaal in bitcoin beleggingsproducten zitten, ondanks dat het volume daalt in de tweede helft van 2021.

Volgens het wekelijkse rapport
van CoinShares was er tussen 8 en 12 november een netto-instroom van 97,5 miljoen dollar, waarmee het totaal nu op 56 miljard dollar komt te liggen.

Vanaf het begin van 2021 is er nu al 6,5 miljard dollar aan institutioneel geld richting bitcoinproducten gegaan. Van de instroom is 64,6 procent naar bitcoin-only instrumenten gegaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat een hoger percentage is dan de dominantie van bitcoin op CoinMarketCap.

13 weken van netto-instroom

Ondanks het feit dat afgelopen week de 13e week op rij was met een netto-instroom voor institutionele beleggingsproducten begint het volume langzaam in te zakken.

Terwijl die in het eerste kwartaal op ongeveer 960 miljoen dollar lagen, moeten we het nu doen met 750 miljoen dollar per dag. Een daling van ongeveer 22 procent.

Hetgeen laat zien dat de hype momenteel bij institutionele beleggers ook even ver te zoeken is. Ondanks dat staan we momenteel wel op een all-time high als je kijkt naar het totale bedrag wat voor institutionele partijen in de industrie opgesloten zit.

In totaal zit er voor bijna 56 miljard dollar aan kapitaal in bitcoin producten, terwijl de nummer twee Ethereum het met ongeveer 21 miljard moet doen.

Een behoorlijk verschil dat wederom groter is dan het verschil tussen de market cap van bitcoin en ether. Het lijkt er dan ook op dat institutionele partijen meer muziek zien in bitcoin.

Grayscale nog altijd de grote aanvoerder

Onder de aanbieders van institutionele beleggingsproducten is Grayscale nog altijd de grote aanvoerder. Met een totaal van 57,8 miljard dollar aan kapitaal in de fondsen van Grayscale laten ze de nummer twee wat dat betreft ver achter zich.

Dat is namelijk CoinShares XBT dat voor 5,7 miljard aan producten in beheer heeft.

Wel interessant is dat Grayscale vanwege de negatieve premium, ook wel de korting op bitcoin, geen nieuwe fondsen meer binnenhaalt. Waardoor de rest nu iedere maand een klein beetje inloopt op Grayscale.

Ondanks dat zijn ze met een instroom van 2,4 miljard ook nog altijd de leider in het klassement van 2021.

Al komt ProShares met 1,4 miljard langzaam maar zeker dichterbij. Er moet echter wel heel veel gebeuren in de laatste twee maanden van het jaar wil Grayscale hier nog ingehaald worden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?
Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....