Bitcoin prijs duikelt naar $58.563 door bijna $800 miljoen aan liquidaties

Update - De daling van bitcoin zet deze dinsdagochtend onverminderd door. De prijs zakt tot $58.563 op de Bitstamp beurs, opnieuw een correctie van 7% over de afgelopen 24 uur.

Hoe is deze plotse daling te verklaren?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De bitcoin prijs wordt bepaald op spotbeurzen door middel van vraag en aanbod. Maar binnen de bitcoinmarkt zijn er ook andere krachten actief.

Zo is er een uit de kluiten gewassen future - en optiemarkt ontstaan sinds 2017. Een deel van deze markt is gereguleerd zoals beurzen als CME, CBOE en Bakkt, maar een deel van de markt is 'vrij' van regels zoals beurzen als FTX, Binance en Bybit.

Op die laatstgenoemde beurzen vindt fikse hefboomhandel plaats, voor bestaande klanten is nog een hefboom x100 mogelijk. Dat betekent dat je je inleg vergroot met een factor 100. Leg je 1.000 euro in, dan kun je gokken met 100.000 euro.

Op de onderstaande grafiek van Glassnode (bijgewerkt tot en met maandag 15 november) is te zien hoe het volume aan openstaande contracten weer toenam de afgelopen dagen, met name op Binance.

Bitcoin prijs duikelt naar $58.563 door bijna $800 miljoen aan liquidaties

Zodra de speculatie op deze beurzen fiks stijgt, dan kan ook de spotprijs daar last van hebben.

Want op het moment dat openstaande futures zijn gedekt door een margin van bitcoins en de trades verkeerde kant opgaan, dan wordt de positie geliquideerd en de margin aangesproken.

Kortom, die onderliggende bitcoins van de futurescontracten komen ineens op de markt.

Volgens dataonderzoeker Bybt hebben er 256 miljoen dollar aan liquidaties plaatsgevonden de afgelopen 24 uur op de bitcoinmarkt. Op de gehele cryptocurrencymarkt was het liquidatietotaal maar liefst 794 miljoen dollar.

Dat geld ging in rook op voor handelaren die overmoedig werden en beurzen schrijven dat geld bij op hun balans.

Dat betekent dat er ineens een relatief grote hoeveelheid op de spotmarkt komt, terwijl de vraag op diezelfde spotmarkt achterblijft. Sterker, door de dalende prijs kunnen ook andere actoren op de spotmarkt in paniek raken.

Het logische gevolg is dat de spotprijs dan zakt.

Dus groter het volume aan futurescontracten, hoe heftiger de schok op de spotmarkt. Het is een realiteit waar de bitcoinbezitter mee moet leren leven. De assetklasse is simpelweg te klein om deze liquidaties op te vangen zónder zo plots te zakken.

Het level van $60.000 wist bitcoin niet te houden. Het is volgens analist Daniel Joe belangrijk dat de koers de $58.700 respecteert.

Technisch gezien ziet de Nederlandse analist Michaël van de Poppe dat bitcoin het niet is gelukt om $66.000 te breken en dat er nieuw momentum kan worden gevonden als $63.000 weer veroverd wordt. Dat is nodig, want anders is een diepere correctie een minder rooskleurig scenario.

Het vinden van support op de vorige maandsluiting is nu vooral nodig voor nieuw momentum voor de koers, ziet ook Rekt Capital.

Zoom je uit van de dagelijkse bitcoinhandel en gebruik je on-chaindata, dan is er nog steeds accumulatie gaande door lange termijn investeerders, zo merkt Daniel Joe op.

Feit is dat de situatie op de futuresmarkten wél is gekalmeerd, zegt Lex Moskovski. Kortom, nu de druk vanuit dit speculatieve segment afneemt, keert dan ook de rust terug op de spotmarkt?

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.