Belgisch politicus wil verbod op cryptovaluta na problemen bij banken

Johan Van Overtveldt, lid van het Europees Parlement en voormalig minister van Financiën van België, roept op tot een verbod op cryptocurrency's. De reden is ietwat bijzonder: hij maakt dit statement als reactie op de turbulentie in de banksector.

Cryptoverbod

Van Overtveldt maakte de opmerkingen op het moment dat het Europees Parlement zich voorbereidt om te gaan stemmen over cryptowetgeving. Van Overtveldt is de economische woordvoerder van een groep van 64 EU-wetgevers.

Op Twitter schreef hij vrijdag het volgende:

"Nog een les te trekken uit de huidige bankcommotie. Leg een strikt verbod op cryptocurrencies op. Speculatief gif en geen enkele economische- of sociale toegevoegde waarde. Als een overheid drugs verbiedt, moet ze ook crypto’s verbieden."

De Belg doet deze uitspraken nadat het cryptovriendelijke Amerikaanse Silvergate Bank en Silicon Valley Bank zijn ingestort. Hij legt de link met de bankproblemen die daarna ook de Europese markten bereikten, waardoor de aandelen van Credit Suisse naar een dieptepunt daalden. Het moest zelfs $53 miljard moest lenen van de Zwitserse centrale bank.

Belangrijk om te melden: de problemen bij Credit Suisse hebben niets te maken met cryptovaluta, in tegenstelling tot wat Van Overtveldt proclameert. En zelfs de problemen bij Amerikaanse banken hebben te maken met ongerealiseerde verliezen dankzij monetair beleid, en niet dankzij de cryptobedrijven die ze in het klantenbestand hebben.

MiCA in aantocht

In de Economische en Monetaire Commissie vertegenwoordigt Van Overtveldt de rechtse Europese Conservatieven en Hervormers. Het is de op vier na grootste politieke partij in het Parlement. Tussen 2014 tot 2018 was hij daarnaast minister van Financiën van België.

Volgende maand wordt er gestemd over de MiCA-regels, wat staat voor Markets in Crypto Assets. Het moet een regelgevend kader creëren voor wallet-aanbieders en beurzen. Naar verluidt zullen de 705 leden van het Parlement er volgende maand over stemmen.

De gouverneur van de Belgische Centrale Bank vond de daling de prijzen van cryptovaluta in 2022 "uitstekend nieuws".

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsverbod