Verbod op non-custodial bitcoin wallets in EU lijkt van de baan

De non-custodial wallets zijn weer onderwerp van gesprek in het Europees Parlement (EP). De vraag was of ze wettelijk zouden zijn toegestaan. Het lijkt erop dat een mogelijk verbod nu van de baan is.

Wallet-eisen

Te beginnen met de terminologie. Waar hebben we het over?

Het Europees Parlement kiest er voor om de wallets aan te duiden als self-hosted wallets. Anders gezegd: de private keys met de toegang tot de bitcoin zijn in eigen beheer. Non-custodial dus.

Gezien deze term door het EP zelf is aangedragen en dit voorheen nooit werd gebruikt, houden we het voor nu gewoon op non-custodial wallets. Medewerkers van het Europees Parlement proberen duidelijk te maken dat wetgevers geen volledig verbod willen op non-custodial diensten.

In het desbetreffende wetsvoorstel gaat men onder andere in op privacycoins en “tools voor anonimisering”, zoals privacy-wallets of crypto-mixers. Deze worden mogelijk verboden met het doel om witwassen te voorkomen.

Het goede nieuws is echter dat in de laatste wijzigingen een verduidelijking komt over de non-custodial wallets. Het verbod zou niet van toepassing zijn op deze manier van eigenbeheer.

Overigens past het Europees Parlement de term self-hosted wallets aan naar self-hosted addressen.

Met deze wijziging willen beleidsmakers hun doel verduidelijken. Ze willen dat elk adres bij een non-custodial wallet te linken is aan een identiteit. Dit moet dan gebeuren vanuit gereguleerde platformen (waar je je persoonsgegevens moet achterlaten).

De non-custodial wallets zouden worden onderworpen aan een transactielimiet van €1.000 als de eigenaar niet kan worden geïdentificeerd.

Stemrondes

Leden van het Europees Parlement hebben tot 28 maart de tijd om te debatteren over dit antiwitwasdossier.

Na een stemming door de twee commissies die aan het dossier werken, zal de verordening door een plenaire stemming in het Parlement gaan. De stemronde hierover zal naar verwachting in april plaatsvinden.

Daarna komt de Europese Commissie aan bod, waar het Parlement en de Raad om hun standpunten over het dossier zullen verdedigen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEU