Nieuw verbod in Argentinië voor het verkopen van bitcoin door betaalbedrijven

De centrale bank van Argentinië zet betaalbedrijven uit het land onder druk. In een verklaring schrijft de bank dat het deze bedrijven verbiedt om digitale activa zoals bitcoin aan te bieden aan klanten.

Betaalbedrijven

De Centrale Bank van de Argentijnse Republiek (BCRA) geeft de reden op dat ze "risico's willen beperken".

Een aantal populaire bedrijven uit het land, waaronder fintech-gigant Ualá en online marktplaats Mercado Libre, bieden cryptohandel aan hun klanten aan. Mercado Libre is de Amazon van Latijns-Amerika. Het heeft in het gehele continent ruimt 170 miljoen gebruikers. Zij mogen geen bitcoindiensten meer aanbieden:

“Dienstverleners die betaalrekeningen aanbieden aan hun klanten, mogen geen transacties uitvoeren of faciliteren met digitale activa, inclusief cryptovaluta , die niet gereguleerd zijn door de bevoegde nationale autoriteit en geautoriseerd zijn door de Centrale Bank van de Argentijnse Republiek (BCRA).”

De bank ging in het bericht niet in op het precieze waarom, behalve dat ze klanten willen beschermen.

Inflatiecijfers

Als je van een afstandje naar het land kijkt, kun je de reden wel bedenken. Argentinië is de op twee na grootste economie van Latijns-Amerika, maar het heeft momenteel te maken met gigaslechtste inflatiecijfers. Vorige maand steeg de geldontwaarding voor het eerst in drie decennia boven de 100%.

Hierdoor zijn kapitaalcontroles op Amerikaanse dollars gelegd. Ook zijn er regels gemaakt voor cryptobezitters die de valutamarkt op willen.

Te midden van de hyperinflatie zoekt met alternatieve valuta om hun vermogen in vast te houden. Het digitale en decentrale bitcoin is populair. Voor de centrale bank is het echter een gevaar. Door de inflatie bereikte de bitcoin prijs vorige week al een nieuwe all-time high van ruim 6 miljoen peso's.

Er is inmiddels met Javier Gerardo Milei wel één presidentskandidaat die het bitcoin evangelie predikt. Het IMF heeft daarentegen de regering eerder ook al gewaarschuwd voor de adoptie van cryptovaluta. Het riep de overheid er toe op om de crypto-acceptatie in het land te remmen als voorwaarde voor nieuwe leningen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
ArgentiniëBitcoin nieuws