Bitcoin prijs bereikt nieuw record in Argentinië

904 totale weergaven

De Argentijnse peso is sinds het begin van de valutacrisis in 2018 met 99% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een logisch gevolg is dat bitcoin een record bereikte afgemeten in Argentijnse peso’s (ARS). De inflatie in het Zuid-Amerikaanse land blijft maar aanhouden.

Op 18 april betaalde je maar liefst 6,59 miljoen peso’s voor één bitcoin, zo blijkt uit valutadata van Google Finance. Op moment van schrijven die piek weer wat afgetopt naar circa 6 miljoen ARS per bitcoin, een daling van 9%, maar de wisselkoers BTC-ARS is nog steeds meer dan 100% over de afgelopen 12 maanden.

BTC/ARS-prijsprestaties tot nu toe in 2023. Bron: Google Finance
BTC/ARS-prijsprestaties tot nu toe in 2023. Bron: Google Finance

Bitcoin plust dit jaar nog altijd 70% ten opzichte van de dollar ondanks de tijdelijke dip op de markten. Maar de Argentijnse peso blijft maar in waarde afnemen. Handelaren betaalden bijvoorbeeld 460 ARS om op 24 april $1 van de zwarte markt te kopen – meer dan het dubbele van de officiële contante koers die 220 ARS voor de dollar betaalt.

Volgens FMyA, een Amerikaanse adviesbureau, zijn de reserves van de Argentijnse centrale bank sinds 2019 met de helft gedaald tot naar schatting 1,3 miljard dollar.

Daardoor nemen de risico’s van de peso alleen maar toe. De waarde van de nationale munt is die bijna 99% is gedaald ten opzichte van de piek van de valutacrisis van 330 ARS in 2018, zie de onderstaande grafiek. Dat heeft de lokale bevolking ertoe gebracht hun toevlucht te zoeken in de dollar, die schaars is geworden door de stijgende vraag in het land.

ARS/USD koers sinds 2004. Bron: Google Finance
ARS/USD koers sinds 2004. Bron: Google Finance

Verder zoekt de bevolking ook naar alternatieven en dan komt bitcoin en andere cryptocurrency’s in beeld. Uit gegevens blijkt bijvoorbeeld dat het wekelijkse peer-to-peer-volume van bitcoin in Argentinië in maart een recordhoogte van bijna $30 miljoen bereikte op de Paxful-beurs, een platform waar je peer-to-peer bitcoin kunt kopen.

Wekelijke handelsvolume op de Paxful beurs, bron: Coin Dance
Wekelijke handelsvolume op de Paxful beurs, bron: Coin Dance

Uit een onderzoek uit 2022 blijkt dat bijna 60% van de Argentijnen gelooft in bitcoin als opslagmiddel op de lange termijn. Volgens analisten van cryptobeurs Coinbase heeft bitcoin alles in zich om een wettig betaalmiddel te worden in Argentinië.

Bitcoin wint terrein in Argentinië

Eerder deze maand National Commission of Value (CNV), de Argentijnse effectenregulator, keurde een op bitcoin gebaseerde futures-index goed op de Matba Rofex-beurs. De handel daarvan start in mei. Het derivaat, afgewikkeld in peso’s, stelt geaccrediteerde investeerders in staat om blootstelling te krijgen aan de bitcoinmarkt.

In een recent wetsvoorstel van het ministerie van Economische Zaken vroeg men burgers om hun cryptobezit aan te geven en wordt er door de overheid geschermd met belastingvoordelen. Ook kondigde een Argentijnse provincie in december 2022 aan voornemens te zijn een door een dollar gesteunde stablecoin uit te geven.

Lees meer over:
ArgentiniëBitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...