Bhutaanse bitcoin? Investeringsfonds van Aziatisch land investeerde in cryptovaluta

Het Aziatische land Bhutan zou in het geheim miljoenen dollars in bitcoin hebben geïnvesteerd. Door de faillissementen van geldschieters BlockFi en Celsius zijn er documenten online gekomen waarin dit valt op te maken.

Bhutaanse bitcoin

Lange tijd werden deze investeringen geheim gehouden. Op basis van gerechtelijke documenten blijkt nu dat de nationale investeringstak van Buthan een klant was van zowel BlockFi en Celsius. Het gaat om Druk Holding & Investments ter waarde van $2,9 miljard, zo valt te lezen in een artikel van Forbes.

Druk Holding & Investments is verantwoordelijk voor het beheer van een portfolio met binnenlands vermogen. Maar niet alles aan investeringen was gericht op binnenlandse beleggingen – van kaasmakers tot waterkrachtcentrales en de nationale vliegmaatschappij. Zo hebben ze sinds 2022 ook een (geheim) cryptoportfolio. Het lijkt het eerste nationale vermogensfonds te zijn dat cryptocurrency’s verzamelt.

Gedurende de drie maanden die in de Celsius-documenten zijn opgenomen, heeft Druk meer dan $65 miljoen aan cryptovaluta opgenomen en ongeveer $18 miljoen aan digitale activa gestort.

BlockFi beschuldigt het fonds er daarnaast van dat ze nog een lening van $30 miljoen moeten terugbetalen.

Volgens de claim stemde Druk er in februari 2022 mee in om 30 miljoen USD Coins (USDC) te lenen. Volgens de beweringen van BlockFi heeft Druk echter “gefaald en geweigerd” om de lening in zijn geheel terug te betalen.

Ze hadden daarnaast 1.888 bitcoin ingelegd als onderpand, wat inmiddels is geliquideerd. Op het moment van de lening had dit een waarde van $76,5 miljoen.

In oktober zette Celsius een document meer dan 14.000 pagina’s online, met daarin gebruikersinformatie van klanten zoals namen, adressen en financiële transacties. Tussen april en juni 2022 voerde Druk Holding & Investments met een account met de titel “Druk Project Fund” tientallen transacties uit. Het zou zijn gegaan om bitcoin, ether en tether.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...