Binance Turkije krijgt boete van 8 miljoen lira vanwege niet naleven anti-witwasregels

Binance heeft in Turkije een boete van 8 miljoen lira ontvangen van de financiële toezichthouder MASAK. De bitcoin exchange heeft de regels omtrent het tegengaan van witwassen niet voldoende nageleefd.

Binance krijgt boete

Omgerekend tegen de huidige lira koers gaat het om een boete van circa 750.000 duizend dollar (~660.000 euro).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

MASAK valt onder de bevoegdheid van het ministerie van Financiën in het land, dat gebukt gaat onder inflatie. Volgens het lokale persbureau Anadolu Agency is er audit uitgevoerd ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme, ook wel wereld bekend als de anti-money laundering (AML) richtlijn van de FATF.

Het betekent dat iedere klant zich volledig moet identificeren en laten verifiëren door het uploaden van een officieel identificatiebewijs. Ook moet de Turkse overheid binnen 10 dagen op de hoogte worden gesteld van alle transacties boven de 10.000 lira (~826 euro).

Nieuwe regels

Het ingrijpen past in het beeld van een land die de teugels wat fermer aantrekt richting cryptocurrency’s.

De Turkse president Erdogan maakte onlangs nieuwe plannen bekend rondom cryptocurrency’s. Er komen nieuwe regels voor zowel de activa als de bedrijven die deze aanbieden dan wel uitgeven.

In navolging van bijvoorbeeld China, Amerika, Europa en Rusland wil Turkije absoluut niet dat bitcoin in zwang raakt als betaalmiddel.

Probleem is dat de Turkse lira flink aan inflatie onderhevig is met een koopkrachtverlies van ruim 20%.

58,8 miljard dollar aan handelsvolume op één dag

Binance is de grootste bitcoin- en cryptocurrencybeurs ter wereld. Het afgelopen etmaal is er volgens Coingecko voor 15,2 miljard dollar aan crypto’s van eigenaar gewisseld op het handelsplatform.

Dat behelst het spotvolume.

Met 43,3 miljard dollar ligt het volume aan derivaten bijna drie zo hoog als het spotvolume.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

Lees meer over:
Binanceturkije

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...