‘Bitcoin-adoptie El Salvador was complete PR move’

429 totale weergaven
bitcoin bank el salvador

De TIME Magazine verslaggeefster die erin slaagde om één van de eerste interviews in drie jaar tijd af te nemen met El Salvador’s president Nayib Bukele, claimt dat zijn promotie van bitcoin als wettig betaalmiddel meer werd gedreven door imago, dan door inhoud.

Een complete PR move

In een interview met Crooked Media’s Pod Save the World, die op 11 september uitkwam, deelde Vera Bergengruen (de verslaggeefster) dat Bukele’s adviseurs over de adoptie van bitcoin spraken als een “geweldige rebranding” en een “complete PR move.”

Grappig genoeg stond Bukele kortstondig aan het hoofd van het PR-bedrijf van zijn familie, voordat hij de politiek inging. Hierna werd hij de burgermeester van Nuevo Cuscatlán, de burgermeester van San Salvador en daarna de president van El Salvador.

“Ik denk dat het meest belangrijke ding […] zijn verleden als publicist is. Het is belangrijk om te begrijpen dat, van bitcoin tot de oorlog tegen gangs, imago als eerste komt met alles wat hij doet. Resultaten komen op de tweede plaats”, aldus Bergengruen.

Vooralsnog heeft El Salvador weinig te klagen als het over de bitcoin-strategie van Bukele gaat. Ze schrijven namelijk zwarte cijfers, wat betekent dat ze voorlopig winst maakten op hun bitcoin.

Harde uitspraken van Bergengruen

In het interview gaat Bergengruen heel ver. “De adoptie van Bitcoin was nooit bedoeld om de economische situatie van Salvadoranen echt te veranderen”, aldus de journalisten van TIME Magazine.

Alsof er daadwerkelijk mensen binnen de administratie van Bukele zijn die dergelijke zaken aan een journalist van TIME Magazine zouden vertellen.

Mocht dat het geval zijn, dan moet je altijd een slag om de arm houden over de waarheid van dit soort inlichtingen. Want dit soort zaken kunnen natuurlijk ook verspreid worden om bepaalde mensen (in dit geval Bukele) te beschadigen.

Een echte onderbouwing voor deze uitspraken mist nog in het verhaal van Bergengruen. Maar goed, die adoptie van bitcoin in El Salvador valt tot nu toe tegen (voor zover je dat kunt zeggen) en wat dat betreft zal ze in ieder geval een beetje gelijk hebben.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....