‘Bitcoin adoptie in El Salvador zorgt mogelijk voor problemen bij Britse belastingdienst’

De Britse belastingdienst loopt mogelijk miljoenen ponden mis door de adoptie van bitcoin in El Salvador. Het land heeft bitcoin als nationale munt naast de Amerikaanse dollar gezet. En dat kan gevolgen hebben voor de manier waarop Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC) moet handelen volgens de huidige wetgeving. Dat meldt The Telegraph,

Het gaat specifiek om de regels rondom forex-handel, ofwel valutahandel. El Salvador erkent bitcoin als ‘echte’ valuta en dat zou kunnen betekenen dat het moet worden erkent als buitenlandse valuta. Handelaren zouden mazen in de wet kunnen gebruiken om bepaalde belastingen te kunnen ontlopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Winsten op buitenlandse valuta zijn in het Verenig Koninkrijk in principe vrijgesteld van vermogenswinstbelasting. Tegelijkertijd heb je die vrijstelling officieel niet met bitcoin.

Chris Etherington, een belastingexpert van bij de multinational RSM, laat zijn licht schijnen over de zaak: “Er zijn enkele regels waaraan je moet voldoen, maar dit is een eerste en belangrijke stap om in Bitcoin daadwerkelijk vrij te stellen in het Verenigd Koninkrijk, als het aan bepaalde criteria voldoet.”

Bitcoiners in het Verenigd Koninkrijk zijn voorlopig nog gewoon verplicht de vermogenswinstbelasting te betalen, maar als deze trend zich voorzet dan kan dat veranderen. Volgens The Telegraph is het (gek genoeg) ook van belang of de bitcoin is opgeslagen bij een bank (of beurs).

Een woordvoerder van HMRC gaf aan dat zij bitcoin niet erkennen als valuta of geld. Wie weet veranderd de situatie wanneer meer landen het voorbeeld van El Salvador volgen en bitcoin echt gaan behandelen als geld.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...