Ook Andrew Bailey van Bank of England is bezorgd over El Salvador

Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, uit zijn bezorgdheid over de adoptie van Bitcoin in El Salvador. Bij een conferentie van de studentenvereniging van Cambridge University beantwoordde hij vragen van studenten.

Bezorgdheid over El Salvador

Hij noemde de acceptatie van Bitcoin in El Salvador zorgwekkend, omdat nietsvermoedende consumenten ineens te maken kunnen krijgen met enorme volatiliteit:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Het baart me zorgen dat een land het als nationale valuta zou kiezen. Waar ik me het meest zorgen over zou maken, is of de inwoners van El Salvador de aard en de volatiliteit van de valuta begrijpen.”

Waarschijnlijk kent Bailey de implementatie van Chivo niet: de bevolking kan daarin namelijk bitcoin ontvangen en gewoon Amerikaanse dollars aanhouden. Daarbij maken consumenten dus zelf de keus bij wat ze willen.

Eerlijk is eerlijk: de prijs van bitcoin kan stijgen en dalen. Maar daarnaast is het bij de Amerikaanse dollar gegarandeerd dat het waarde verliest. Eén dollar is misschien wel één dollar, maar de koopkracht ervan verandert ook elke dag.

Daarnaast noemt Bailey dat het Internationaal Monetair Fonds, dat toezicht houdt op de wereldwijde financiële risico's, ook niet achter de beslissing van El Salvador staat. Zij hebben in de afgelopen maanden herhaaldelijk gewaarschuwd voor de keuze van Bitcoin als wettig betaalmiddel.

Zo eerder deze week ook weer. In een rapport werd het Centraal-Amerikaanse land zelfs gewaarschuwd voor hun Bitcoin-wet. De reikwijdte zou te groot zijn en de regulering niet op orde.

Bitcoin versus CBDC's

Je kunt je afvragen of de bezorgdheid van Bailey en het IMF te maken hebben met El Salvador als land, of eerder over de positie van henzelf. Door Bitcoin zijn centrale bankiers niet meer nodig, evenals het IMF. Zij zijn opgericht 1945, een jaar na het Bretton Woods-moment.

Toch houdt Bailey's wel van de digitale technologie. De gouverneur onthulde dat de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk ook onderzoek deed naar de oprichting van haar eigen 'Digital Pound'.

“Er zijn sterke argumenten voor digitale valuta, maar naar onze mening moet het stabiel zijn, vooral als het wordt gebruikt voor betalingen. Dat geldt niet voor crypto-activa.”

Uiteraard is deze valuta wél centraal uitgegeven. Wat dat betreft is het de antipool van Bitcoin: privacy-onvriendelijk, niet schaars, niet permissieloos en niet decentraal.

Benieuwd hoe El Salvadoranen gebruik kunnen maken van de dollar-functie in de Chivo-app? Kijk dan onze documentaire!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador