Extra belasting voor Bitcoin beurzen in Verenigd Koninkrijk

Cryptobeurzen in Groot-Brittannië moeten extra belasting van 2% afstaan. Dat blijkt uit een update van Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC).

Extra belasting

De Britse belastingdienst heeft een ‘digitale dienstenbelasting’ geïntroduceerd die zal worden geheven op cryptobeurzen die actief zijn in het Verenigd Koninkrijk. Het is niet waarschijnlijk dat al deze kosten gaan worden doorberekend aan investeerders, zo meldt CryptoUK.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De HMRC erkent digitale activa niet als financiële instrumenten en daarom komen ze niet in aanmerking voor financiële vrijstellingen.

Op 28 november schaarde de autoriteit ook exchanges onder de belastingwet, die is opgesteld door het ministerie van Financiën. De belasting op inkomsten voor digitale diensten is in april 2020 ingevoerd en is gericht op sociale media-bedrijven en zoekgiganten zoals Facebook en Google.

“Er is een grote verscheidenheid aan crypto-activa, elk met verschillende kenmerken. Omdat cryptocurrency’s geen grondstoffen, financiële contracten of geld vertegenwoordigen, kunnen cryptobeurzen niet profiteren van de vrijstelling die is gemaakt voor online financiële marktplaatsen.”

Opmerkelijk: inmiddels is Bitcoin voor de Britten officieel een buitenlandse valuta. El Salvador maakte het in september ‘legal tender’. Daarmee zouden belastingregels officieel ook aangepast moeten worden, maar dat gebeurt dus niet.

Hetzelfde geld overigens voor de Verenigde Staten (en veel andere landen) waar Bitcoin gezien wordt als een commodity.

Klanten de dupe

Volgens CryptoUK, een organisatie die de digitale activasector in Groot-Brittannië vertegenwoordigt, is de belasting oneerlijk en zal deze waarschijnlijk worden doorberekend aan investeerders en handelaren.

Directeur Ian Taylor verklaart dat deze bijzondere behandeling van cryptocurrency’s (vergeleken met aandelen of grondstoffen) schadelijk gaat zijn voor de cryptosector.

Hij voegde eraan toe dat het opnieuw een zware slag is voor de sector. Ze hebben een moeizame invoering van een ‘licentiesysteem’ achter de rug, dat de Financial Conduct Authority (FCA) voor deze beurzen heeft opgelegd.

Sinds januari moeten al deze bedrijven voldoen aan de AML-regelgeving (antiwitwaswetgeving) en zich ook registreren bij FCA. De toezichthouder legde in januari een verbod op cryptoderivaten op en in juni waarschuwde de FCA consumenten voor 111 cryptobedrijven die zich nog moesten registreren.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!