Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Bitcoin als antwoord op inflatie en chaos

232

 

Bitcoin (BTC) wordt door cryptocurrency voorstanders gezien als een veilige haven tegen inflatie en chaos. Sommige handelaren claimen dat BTC het nieuwe goud is en het daarom altijd geen goede investering is. Is het terecht dat Bitcoin wordt gezien als antwoord op inflatie en chaos en welke rol kan BTC spelen in tijden van financiële instabiliteit? 

Waarom wordt Bitcoin gezien als veilige haven tegen inflatie?

Bitcoin wordt veel gezien als een veilige haven tegen inflatie en dit is niet voor niets zo. Het schaarste en het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin zorgt ervoor dat BTC makkelijker bestand is tegen inflatie en chaos dan andere valuta. Daarnaast is BTC onafhankelijk van het traditionele economische systeem. Dit zorgt er ook voor dat BTC beter bestand is tegen inflatie.

Hieronder staan een overzichtelijke lijst met redenen waarom Bitcoin tegen inflatie kan dienen. Het karakter van Bitcoin wordt in deze punten beter uitgelegd.

1. Decentralisatie en het effect op inflatie

De decentralisatie en onafhankelijkheid van nationale economieën is een zeer belangrijk punt waarom BTC tegen inflatie en chaos kan dienen. Het gedecentraliseerde karakter betekent dat Bitcoin niet direct wordt beïnvloed door traditionele economieën. Bij traditionele economieën komt ook inflatie bij kijken, waar Bitcoin dan beter tegen bestand is.

Een recent voorbeeld van onzekerheid op de traditionele markt zijn de tarievenoorlogen tussen bijvoorbeeld de VS en China. Hierdoor kunnen traditionele activa volatiel zijn, terwijl Bitcoin meer veerkrachtigheid toont.

2. Toenemende institutionele acceptatie van Bitcoin

De groeiende institutionele acceptatie van Bitcoin versterkt ook de positie ervan als risicomijdende activa. Hierdoor wordt BTC eigenlijk nog meer bestand tegen inflatie dan dat de cryptocurrency coin al was. Institutionele beleggers kiezen steeds vaker voor Bitcoin. Grote bedrijven die investeren in Bitcoin zijn bijvoorbeeld Strategy of Tesla.

Dit geeft aan dat grote bedrijven Bitcoin zien als een stabiele haven om op lange termijn in te investeren. Volgens de strategieën van de bedrijven zal Bitcoin beter bestand zijn tegen inflatie dan andere activa.

3. Schaarste van BTC

Als we het hebben over de voorraad van BTC, dan is hier maar een schaarste van. Door de beperkte voorraad van Bitcoin, wordt BTC gezien als een veilige haven tegen inflatie. Traditionele valuta kunnen in principe onbeperkt gedrukt worden, waardoor er erg veel van te verkrijgen is. Dit is bij Bitcoin niet zo. Bij BTC hebben we te maken met een beperkte voorraad van 21 miljoen BTC.

Dit is een bewuste keuze geweest van de maker van Bitcoin, om zo de aantrekkingskracht tot de coin te vergroten. Op die manier kan BTC beter beschermen tegen inflatie en chaos dan andere activa.

4. De liquiditeit en inflatie

Bitcoin staat bekend om de liquiditeit die de valuta met zich mee brengt. Als we BTC bijvoorbeeld vergelijken met goud, is Bitcoin veel toegankelijker dan goud. Bitcoin is te koop op een digitale exchange, waardoor je binnen een paar minuten BTC kan kopen. Bij goud heb je te maken met een fysieke aankoop.

Daarnaast heb je bij Bitcoin ook geen tussenpersoon, zoals een bank. Je kunt hierdoor eenvoudig grote hoeveelheden BTC kopen, zonder dat dit een hele hoop tijd kost. Het verplaatsen, handelen of vasthouden van Bitcoin is hierdoor veel makkelijker dan bij goud.

5. Veerkrachtigheid van Bitcoin

Door de tijd heen heeft Bitcoin zijn veerkrachtigheid al bewezen. Dit gaat dan voornamelijk om de veerkrachtigheid die BTC heeft in tijden van economische crises. De Corona crisis was hier een goed voorbeeld van. In maart 2020 hebben we bij BTC een scherpe daling gezien, maar Bitcoin wist zich snel weer te herstellen. BTC herstelde zich sneller dan andere markten zoals de aandelenmarkt of andere grondstoffen.

Dit toont aan dat Bitcoin tijdens wereldwijde paniek zich sneller weet te herstellen dan andere activa. Dit wijst erop dat BTC een goede veilige haven is om in te investeren als het gaat om inflatie.

6. Geopolitieke risico’s

Als laatste kan Bitcoin een betere bescherming zijn tegen geopolitieke risico’s. Wanneer de geopolitieke spanningen hoog zijn, zien we dat Bitcoin zich beter stand weet te houden dan andere activa. BTC biedt een unieke en veilige vorm tegen geopolitieke risico’s.

Dit komt mede door het gedecentraliseerde karakter dat Bitcoin met zich mee brengt. Hierdoor is BTC niet verbonden aan een bepaalde economie of overheid. Dit is een goede bescherming tegen geopolitieke risico’s. Wel kan de BTC koers nog steeds reageren op negatief macro-economische nieuws, maar door de veerkrachtigheid (punt 5) van Bitcoin, zal de koers zich snel herstellen van negatief nieuws.

Economische onrust kan wereldwijde crypto-adoptie versnellen

Wanneer inflatie op de loer ligt, kan dit dus positief uitpakken voor de crypto-adoptie over de hele wereld. Op die manier zien investeerders en handelaren dat, in dit voorbeeld Bitcoin, bestand is tegen inflatie. Dit kan er toe leiden dat deze handelaren en investeerders er sneller voor zullen kiezen om BTC aan hun wallet toe te voegen. Hierdoor zullen steeds meer mensen kiezen voor cryptocurrency, wat ervoor zorgt dat de adoptie versneld wordt.

De economische onrust laat alle zes de sterke punten van Bitcoin zien: decentralisatie, toenemende institutionele acceptatie, schaarste van BTC, liquiditeit, veerkrachtigheid en hoe bestand Bitcoin is tegen geopolitieke risico’s.

Koop je crypto via Best Wallet

Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Jessy Zuidema

Jessy Zuidema is jaren geleden begonnen met schrijven. Op jonge leeftijd toonde ze al interesse in het creëren van spraakmakende teksten die andere mensen van de correcte informatie voorzien. Tegenwoordig focus Jessy zich op schrijven van onderwerpen binnen de crypto wereld. Hierdoor kan ze haar sc...

Array
(
    [0] => 223888
    [1] => 224106
    [2] => 223804
    [3] => 224437
    [4] => 224269
)