Bitcoin als onderlaag voor decentraal ID-systeem: ION van Microsoft is live

Het framework voor 'decentrale digitale online identiteiten' is vandaag live gegaan op het Bitcoin netwerk. Het gaat om ION, een project van Microsoft.

Decentraal ID-systeem

Het team van het softwarebedrijf dat zich met de Decentralized Identity bezig houdt, heeft hun ION Decentralized Identifier (DID) gelanceerd. Het is een tweede laag die is gebouwd bovenop Bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Net als het Lightning Netwerk (bedoeld voor snelle en goedkope betalingen) is er dus wéér iets nieuws gemaakt dat de blockchain als fundament heeft. ION is bedoeld voor de online authentificatie van ID's.

Een netwerk zoals ION zou de (letterlijke) sleutel kunnen zijn tot meer gebruiksgemak: men hoeft niet langer te rommelen met wachtwoorden, e-mails en mobiele telefoonnummers en dergelijke voor verificaties. Het betreft namelijk een decentraal netwerk waarmee je jezelf kunt authentiseren voor websites.

Daniel Buchner legt in een blogpost uit waar zijn team de afgelopen aan heeft gewerkt:

“We zijn blij om te kunnen delen dat [versie 1] van ION compleet is en is gelanceerd op het Bitcoin mainnet. We hebben een ION-node in onze infrastructuur geïmplementeerd en werken hiervoor ook samen met andere bedrijven en organisaties. ION vertrouwt niet op gecentraliseerde entiteiten, vertrouwde validators of speciale protocoltokens.”

Deze zelfde Buchner maakt overigens ook bekend dat hij nu de overstap gaat maken van Microsoft naar Square, om verder te werken aan het product. Jack Dorsey heeft hem inmiddels al via Twitter verwelkomd in het team van TBD.

Wat is ION?

Zoals Buchner al noemt is ION open-source software. Iedereen kan de broncode downloaden en een ION-node draaien om de service te gebruiken. Het maakt gebruik van Sidetree, een open-source protocol voor gedecentraliseerde identifiers gebouwd door ontwikkelaars van Microsoft, ConsenSys, Mattr en Transmute.

ION was al sinds juni 2020 in gesloten bèta, maar is nu dus voor iedereen in te zien (of te gebruiken). Het gebruikt dezelfde logica als Bitcoin. Een public key en de bijbehorende private key worden gebruikt om te verifiëren dat een gebruiker eigenaar is van een ID. Het lijkt daarmee een beetje op lnurl-auth, een manier om via het Lightning Netwerk in te loggen.

Normaal geef je binnen Bitcoin met een private key aan dat je de baas bent over een x aantal UTXO's. Bij ION toon je dus aan dat jij de persoon bent die je zegt te zijn.

Als je (in de toekomst) met ION ergens wilt inloggen, kun je dat doen door jouw DID te ondertekenen: signeren met een private key dus. De cryptografische slimmigheidjes maken het mogelijk om daarmee te verifiëren dat jij de enige eigenaar bent van een account.

Alle persoonlijke gegevens (naam, leeftijd, enz.) die aan die ID zijn gekoppeld, worden off-chain opgeslagen. De ID's van ION zijn verankerd in de Bitcoin blockchain via het protocol genaamd InterPlanetary File System (IPFS). Naar verluidt kunnen ION-nodes kunnen tot 10.000 requests in één transactie verwerken.

Microsoft heeft ook een API ontwikkeld voor ontwikkelaars die met de service willen communiceren zonder een node of wallet te hoeven te downloaden. Het bedrijf heeft ook een verkenner gebouwd waarmee men kan opzoeken welke DID's er op het netwerk zijn aangemaakt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsMicrosoft

1 comment

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Peter Brandt verhoogt bitcoin prijsdoel naar $200.000

Peter Brandt, een bekende veteraan-analist in de cryptowereld, heeft zijn bitcoin prijsdoel voor 2025 verhoogd...

Nieuws
Wat zeggen de Spot Bitcoin ETFs in Canada over zijn grote broers in Amerika?

Op 10 januari eindigde de Amerikaanse Securities and Exchange Commissie (SEC) het jarenlange wachten op...

bitcoin-logo-bull-run Nieuws
Bitcoin koers op hoogste niveau in ruim 2 jaar tijd

  Bitcoin-investeringsproducten zagen afgelopen week een instroom van bijna 600 miljoen dollar, zo blijkt uit...

Nieuws
Ripple Rechtszaak: Nieuwe Class Action, Wat Gaat Ripple Doen?

In 2024 bevindt Ripple zich in een ongekend lastige situatie. Na een tegenslag in de...

Pepe koers pump Nieuws
PEPE Koers Pumpt 50%, Is Deze Nieuwe Crypto Meme De Volgende?

De bekende crypto meme PEPE, verraste vandaag de markt met een indrukwekkende pump van 50%...

Lees meer