Bitcoin als wettig betaalmiddel in Panama? Oppositielid wil wetsvoorstel indienen

Er lijkt zich een volgend land aan te kondigen dat van Bitcoin een wettig betaalmiddel wil maken. Althans, als het aan de oppositie van Panama ligt komt er hier binnenkort een wet over. De kans dat de wet erdoor komt is echter wel een stuk kleiner dan bij voorganger El Salvador.

Bitcoin in Panama?

Het Panamese congreslid Gabriel Silva is van plan om volgende maand een ​​wetsvoorstel in te dienen, dat de aanzet kan zijn om van Bitcoin een wettig betaalmiddel te maken. Ook wil hij een omgeving creëren dat fiscale en belastingvoordelen geeft aan crypto-gerelateerde bedrijven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Eigenlijk is het een echo van wat onlangs in El Salvador gebeurde. Nayib Bukele, de president van het midden-Amerikaanse land, deed precies hetzelfde. In zijn land is bitcoin een wettig betaalmiddel en ook hij wil de industrie verwelkomen met enkele voordelen.

Toen Bukele deze wet erdoor kreeg, tweette Silva hier ook al over. Hij wil van Panama een centrum van technologie en ondernemers maken, met cryptovaluta onderdeel van dit plan.

"Ik vond het project van El Salvador positief, ambitieus en erg interessant", zei Silva. Hij voegt eraan toe dat hij met Panama de "positieve concurrentie" wil aangaan.

Naar verluidt is Silva met zijn team deze maand druk bezig om vanuit allerlei hoeken informatie te verzamelen. Denk aan advocaten, bitcoin-gebruikers, crypto-gerelateerde bedrijven en ook functionarissen van de overheid.

Silva maakt de details van het wetsvoorstel (nog) niet bekend, maar hij geeft wel aan dat de inhoud ervan wordt bepaald na de gesprekken met al de betrokkenen.

Belangrijke nuance

Niet onbelangrijk: het gaat hier om een lid van de oppositie. Daarmee gaat het stukken moeilijker worden om de actie van Bukele te kopiëren. De El Salvadoriaan had namelijk een gigantische meerderheid in het congres, en de wet kreeg 62 van de 84 stemmen.

Silva is realistisch, zo schrijft CoinDesk:

“Ik zie dit niet in drie dagen worden goedgekeurd, zoals in El Salvador, maar het kán worden bereikt. Er is veel steun van de burgers, maar we zullen met iedereen om de tafel gaan."

Om het aanstaande wetsvoorstel erdoor te krijgen, moet het 36 van de 71 stemmen krijgen. Silva voegt eraan toe dat Panama geen senaat heeft. Als de wet door het congres komt, kan de president het goedkeuren of er een veto over uitspreken.

In het geval van Bukele was dat simpel: hij is de president. Hoe dat er in Panama eruit gaat zien is nog een groot vraagteken.

De huidige grondwet van Panama verbiedt dat de overheid specifieke valuta als wettig betaalmiddel mag verplichten. Volgens Silva maakt dat het een stuk makkelijk om Bitcoin in dit rijtje te krijgen.

Sliva vertelt ook dat zijn partij, de Bancada Independiente, een onafhankelijke partij is die oppositie voert. Ze zijn echter wel in goed contact met de regering en kunnen de dialoog aangaan. Hij zal naar eigen zeggen proberen om het project met verschillende ministeries van de overheid te bespreken.

Monetaire onafhankelijkheid

Wat ook opmerkelijk is, is dat Panama geen eigen centrale bank heeft. Ze maken gebruik van de Amerikaanse dollar. Dat is al zo sinds 1904, toen de landen een een monetair verdrag (genaamd Taft-Arias) ondertekenden. Naast de dollar gebruikt men ook wel de Balboa, als lokale valuta. Deze is echter gekoppeld aan de dollar, met een wisselkoers die één-op-één gelijk loopt met deze dollar.

Daarmee is er een belangrijke parallel te trekken met El Salvador. Tot 2001 was de colón hier de standaard, maar ook zij moesten door economische malaise uitwijken naar de dollar als (stabiele) oplossing.

Met Bitcoin vinden ze nu echter een alternatief dat op politiek vlak neutraal is. Landen als El Salvador en Panama hoeven niet te vertrouwen op het monetair beleid van andere centrale bankiers, maar kunnen het systeem omarmen dat werkt op basis van 'rules, not rulers'.

Panama staat overigens al bekend als belastingparadijs. Mede hierdoor hebben veel transnationale bedrijven hier het hoofdkantoor gevestigd. Ook het Nederlandse Deribit week uit naar Panama, als gevolg van de strenge AMLD5-regelgeving die in de Europese Unie haar intrede deed.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over: