Bitcoin analist: ‘Vorige bodem lag op $3.200’

The Rational Root is een Nederlandse analist die sinds kort furore maakt op Twitter met zijn on-chain analyses over de bitcoin koers. Ditmaal komt hij met een opvallende observatie: de vorige bearmarkt bodem van bitcoin was exact vier jaar geleden. Destijds vonden we net boven de 3.200 dollar de bodem.

Het ritme van de halvings

Als we naar de koersgeschiedenis van bitcoin kijken, dan vinden we al snel dat de koers zich over het algemeen beweegt in het ritme van de halvings. Na iedere 210.000 blokken halveert de beloning die bitcoin miners ontvangen voor het vinden van een blok.

De bloksubsidie voor miners begon met het lanceren van de blockchain in 2009 met een beloning van 50 bitcoin. Inmiddels is die beloning afgenomen naar 6,25 bitcoin per blok en bij de volgende halving in 2024 zakt die beloning verder terug naar 3,125 bitcoin per blok.

Het duurt ongeveer 4 jaar om 210.000 blokken te minen, dus wat dat betreft is het geen verrassing dat de bitcoin koers zich over het algemeen in cycli van 4 jaar beweegt. Vandaag is het precies 4 jaar geleden dat bitcoin een bodem maakte tijdens de volgende bearmarkt.

Volgens Root kan dat weleens betekenen dat we ook ditmaal op de bodem zitten voor bitcoin. Het enige verschil is dat we nu macro-economisch gezien in een heel ander pakket zitten, wat kan betekenen dat het ditmaal anders is.

65 procent

We zitten momenteel op ongeveer 65 procent van deze halvingcyclus, wat betekent dat we nog een ruim jaar te gaan hebben totdat de blokbeloning voor miners afneemt naar 3,125 bitcoin per blok.

In deze grafiek van Root kun je goed zien hoe bitcoin beweegt op het ritme van de halvings. Vrijwel iedere keer vond bitcoin een bodem rond dit moment in de cyclus. Nogmaals, dat wil natuurlijk niet zeggen dat we ditmaal exact hetzelfde zullen zien.

De grafiek van Root baseert zich immers op twee andere halvings, wat geen enorme database aan data is om dit te ondersteunen. Toch is het opvallend dat we in ieder geval tijdens de twee voorgaande halvings een bodem zagen rond dit moment. Dat geeft wat hoop voor de toekomst.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.