Bitcoin bereidt zich voor op nieuw hoogtepunt: Op weg naar $75K?

416 totale weergaven
|

De Bitcoin koers schommelt dit weekend stabiel rond de $67.000, ondanks een lichte daling van 2% over de afgelopen week. Toch zijn er duidelijke signalen dat de koers zich voorbereidt op een mogelijke uitbraak uit de prijsrange. Is dit het moment waarop Bitcoin op weg gaat naar een nieuw hoogtepunt?

In deze uitgebreide update, na een week zonder nieuwsoverzicht, nemen we je mee door de analyses op de meest relevante tijdsbestekken – van de weekgrafiek tot de 4-uursgrafiek. Ontdek wat de trends ons vertellen over de kans op een nieuwe all-time-high en hoe de marktstructuur zich ontwikkelt. Na het lezen ben je weer helemaal op de hoogte van wat je de komende weken kunt verwachten van de Bitcoin koers.

Bitcoin (BTC) weekgrafiek

Als trend traders analyseren we de trend op verschillende tijdsbestekken. De trend op hoge tijdsbestekken, zoals de weekgrafiek, kan zich maanden tot zelfs jaren voortzetten. Daarentegen duren trends op lagere tijdsbestekken, zoals de 4-uursgrafiek, meestal enkele weken tot maanden. Om de huidige trend op korte en lange termijn goed in kaart te brengen, maken we gebruik van de 200 MA’s op de verschillende tijdsbestekken.

Laten we teruggaan naar maart 2023, toen de Bitcoin koers erin slaagde om de 200 MA’s – en daarmee de trend – op een zeer hoog tijdsbestek te doorbreken na een periode van negen maanden. In de Bitcoin Update van 19 maart 2023 schreven we dan ook: “Bitcoin lang niet zo bullish geweest, volgende targets $30K-$40K.

In deze update voorspelden we dat het terugwinnen van de trend op dit hoge tijdsbestek hoogstwaarschijnlijk zou leiden tot een nieuwe, langdurige opwaartse beweging. En dat gebeurde. In de twaalf maanden die volgden, steeg de koers bijna 190%, totdat deze in maart 2024 een nieuw all-time-high bereikte.

Marktstructuur en Vooruitzichten

Na het bereiken van een nieuw all-time-high in maart 2024 kwam Bitcoin in een prijsrange terecht die zeven maanden duurde. Binnen deze range ontstond een neerwaartse trend die de koers terugbracht naar een recent dieptepunt rond $50.000. Vanaf dit punt zagen we echter de markstructuur veranderen van bearish naar bullish, doordat hogere dieptepunten werden gevolgd door hogere pieken.

Momenteel lijkt de Bitcoin koers zich voor te bereiden op een uitbraak uit deze prijsrange, op zoek naar een nieuw hoogtepunt. Op dit hoge tijdsbestek zijn er geen directe redenen om aan te nemen dat deze uitbraak niet zal plaatsvinden. Of dit volgende week al gebeurt of ergens in de komende weken, is voor degenen die in maart 2023 rond de $25.000 zijn ingestapt, minder relevant. De trendontwikkeling lijkt immers stabiel opwaarts.

Tot slot bevinden de 200 MA’s zich momenteel ruim 40% onder de huidige koers. Het is niet wenselijk om een daling van deze omvang af te wachten om vervolgens vast te stellen dat de lange termijntrend mogelijk verandert. Daarom gebruiken we de lagere tijdsbestekken om eerder een signaal te krijgen van een potentiële trendwijziging op lange termijn. Zo blijven we goed voorbereid op veranderingen in de markt.

Bitcoin (BTC) daggrafiek

Wanneer we naar de daggrafiek kijken, zien we enkele sterke signalen die wijzen op een voortzetting van de opwaartse trend:

– De huidige marktstructuur blijft opwaarts gericht, wat wijst op een bullish trend.
– De koers bevindt zich weer binnen de prijsrange van $60K – $70K.
– We handelen nog steeds boven de 200-daagse voortschrijdende gemiddelden (MA’s).

Op dit moment zijn er geen signalen op dit tijdsbestek die aangeven dat de recente top daadwerkelijk het hoogtepunt van de trend zou zijn. Er is namelijk niets in de huidige situatie dat wijst op een aanstaande trendomslag. Dat gezegd hebbende, betekent dit niet dat de recente piek achteraf toch als het hoogtepunt van deze uptrend kan worden beschouwd. Maar zoals het nu lijkt, is dat niet met zekerheid te zeggen.

Wat we wél weten, is dat als de bovengenoemde bullish signalen doorbroken worden en een bearish karakter krijgen, de kans groter wordt dat we de top mogelijk bereikt hebben. De huidige koers bevindt zich bijna 11% boven het belangrijkste bullish argument: de onderkant van de prijsrange rond $60.000. Dit is een aanzienlijk betere buffer dan de 40% afstand die we op de weekgrafiek zien.

Mocht de koers onverwachts onder de $60.000 duiken, zou dat op de daggrafiek het moment zijn om onze verwachtingen mogelijk neerwaarts bij te stellen. Zolang dit niet gebeurt, blijven wij gefocust op verdere stijgingen en blijven we gericht op de rechterbovenhoek van de grafiek, op jacht naar nieuwe hoogtepunten.

Bitcoin (BTC) 4 uursgrafiek

Tot slot werpen we een snelle blik op de 4-uursgrafiek. De analyse op dit tijdsbestek komt grotendeels overeen met die van de daggrafiek, maar er is één opvallend verschil dat de komende dagen erg waardevol kan zijn.

Op de 4-uursgrafiek zien we dat de 200 MA’s samenvallen met het midden van de prijsrange rond $65.000. De huidige koers ligt hier ongeveer 3% boven. Zolang de koers steun vindt op de 200 MA’s, is er geen reden om aan te nemen dat hogere koersen in de nabije toekomst niet haalbaar zijn.

Mocht de koers echter onder het midden van de prijsrange zakken – een daling van iets meer dan 3% – dan is dat voor ons het eerste signaal om voorzichtig te worden. Deze daling is nog steeds een stuk kleiner dan de 11% op de daggrafiek en 40% op de weekgrafiek. Wanneer we deze grens in combinatie met de 200 MA’s verliezen, wordt een verdere daling meteen een stuk waarschijnlijker. In dat geval zullen we de daggrafiek nauwlettend volgen, met speciale aandacht voor de onderkant van de prijsrange rond $60.000 en de 200 EMA.

Als de trend zowel op de 4-uursgrafiek als op de daggrafiek bearish wordt doorbroken, neemt de kans toe dat ook de bullish trend op een hoger tijdsbestek – de weekgrafiek – onder druk komt te staan. Zoals we weten, houdt een trend op een hoger tijdsbestek vaak langer stand. Bij een trendwijziging naar bearish wil je echter op tijd kunnen uitstappen om eerder opgebouwde winsten veilig te stellen.

Tot nu toe zien we op geen enkel relevant tijdsbestek signalen die wijzen op een mogelijke trendwijziging. Zolang dit niet het geval is, volgen wij de trend omhoog. Of een nieuw all-time-high volgende week al bereikt wordt of op een later moment, is voor ons op dit moment minder relevant.


De Bitcoin Webshop van Nederland en België!

Breng deze feestdagen tot leven met unieke cadeaus uit de Bitcoin Webshop, dé plek voor bijzondere Bitcoin-items in Nederland en België. Ontdek ons nieuwste pareltje, het bordspel Blockhunters, speciaal ontworpen om het hele gezin mee te nemen in de wereld van Bitcoin – een cadeau vol plezier en avontuur. Voor de fijnproevers hebben we luxe Belgische Bitcoin Chocolade, perfect om de koude winterdagen te verrijken met de zoete smaak van digitale innovatie.

Vier de Feestdagen met Bitcoin Magie!

Daarnaast vind je bij ons het grootste assortiment Bitcoin Boeken, boordevol verhalen en kennis voor jong en oud. Of je nu een beginnend ontdekkingsreiziger bent in de cryptowereld of juist verdieping zoekt, ons aanbod heeft voor iedereen iets magisch. En voor wie de feestdagen wil opluisteren met een feestelijke toost, zijn onze Bitcoin Cava en unieke Bitcoin Christmas Rocket kerstbal de perfecte symbolen van de ‘to the moon’-geest.

In de Bitcoin Webshop vind je alles voor een stralend, feestelijk seizoen. Laat je inspireren door onze selectie en geef de feestdagen een sprankje Bitcoin magie!

Bestsellers voor de feestdagen:

Bitcoin Cava | BTC 100K bubbels | Special Edition
– Bitcoin Chocoladeletter | van de lekkerste Belgische chocolade (200 gram)
– Bitcoin Christmas Rocket | ‘To The Moon’, handgeblazen Bitcoin Kerstbal-Raket
– Bitcoin Boeken | Ontdek de beste Bitcoin Titels met onze collectie Bestsellers
– Bitcoin Bordspel |Ontdek het Spannende Blockhunters Bitcoin Spel

Banner Bitcoin Feestdagen 2024

Lees meer over:

    Door: Mitch Geurtsen

    Mitch is met zijn jarenlange ervaring een belangrijke kracht voor het team van Bitcoinmagazine.nl. Hij is gespecialiseerd in grafiek analyse en heeft veel kennis van de cryptomarkt. Hij is erop gericht om complexe materie op een simpele en toch feitelijke en doeltreffende manier over te brengen ...