Bitcoin beurs Coinbase vraagt beursgang aan, geschatte waarde $100 miljard

Het is een historisch moment: de eerste grote partij uit de bitcoin – en cryptosector die naar de beurs gaat. Coinbase heeft formeel een aanvraag ingediend voor een beursgang bij de Securities and Exchange Commission. Dat heet in vakjargon een S-1 aanvraag, waarmee een bedrijf openheid van zaken geeft over haar business.

Het gaat om directe notering aan de techbeurs Nasdaq. Dat betekent dat er géén nieuwe aandelen worden uitgegeven, maar de bestaande aandelen worden aan de beurs geregistreerd (als Class A aandelen).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kortom, Coinbase gaat géén nieuw geld ophalen met deze beursgang, maar wil de bestaande aandelen waardevoller maken.

Coinbase vraagt beursgang aan

Medio december 2020 maakte de exchange uit San Francisco zijn beursplannen kenbaar. De beurswaarde van Coinbase wordt vooraf geschat op 100 miljard dollar. In de prospectus staan enkele interessante cijfers over de unicorn (stand per 31 december 2020):

  • 2,8 miljoen actieve gebruikers per maand
  • 43 miljoen geregistreerde accounts in totaal
  • $456 miljard aan historisch handelsvolume sinds oprichting
  • $90 miljard aan digitale assets onder beheer als custodian
  • 2020 was een succesjaar: $3,4 miljard aan bruto omzet; $1,3 miljard aan netto omzet en $322,3 miljoen als netto winst
  • In 2019 was er nog sprake van $428,9 miljoen aan netto omzet én een netto verlies van $30 miljoen
  • 96% van de inkomsten zijn transactiecommissies die ze bij particulieren en bedrijven in rekening brengen

In de onderstaande grafiek is goed zichtbaar dat in 2020 er meer tractie ontstaat onder zogenaamde institutionele klanten. De meeste bekende klanten zijn een Tesla en MicroStrategy. Deze kopen via een aparte broker/dealer Coinbase Prime hun bitcoin in.

In 2020 was 57 miljard dollar aan volume afkomstig van institutionele klanten, ruim 64% van het totale volume.

Bitcoin beurs Coinbase vraagt beursgang aan, geschatte waarde $100 miljard

Ook in Nederland zijn ze onder meer bekend van hun Coinbase Card, een VISA betaalkaart om met Bitcoin aan de kassa af te rekenen. Daarnaast steunt de exchange ook bitcoin ontwikkelaars financieel.

Bitcoin op de balans

Naar eigen zeggen heeft de exchange sinds 2012 altijd Bitcoin en andere cryptovaluta op haar balans als kasreserve aangehouden. Als custodian is het namelijk logisch dat ze als derde partij Bitcoin aanhouden voor hun klanten onder de bedrijfsnaam Coinbase Custody.

Maar nu maakt de firma bekend dat zélf ook Bitcoin en andere cryptocurrency’s aanhouden als “eigen investering” sinds 2012.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...