Bitcoin beurs FTX stelt verlanglijst op voor Amerikaans Congres

FTX is in korte tijd uitgegroeid tot één van de grootste beurzen op de cryptomarkt.

De exchange heeft nu een wensenlijstje opgesteld hoe zij denken dat de cryptomarkt het beste gereguleerd kan worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Aanstaande 8 december zal CEO Sam Bankman-Fried een zegje geven voor de House Financial Services Committee, een commissie die zich binnen het Congres over financiële dienstverlening. Het Congres is de wetgevende instantie in Amerika.

Eerder hebben de concurrenten Coinbase en Binance ook een verlanglijst ingediend bij de Amerikaanse autoriteiten.

In het beleidsdocument staan tien principes die in de ogen van Bankman Fried, onlangs opgenomen in de Forbes 30 under 30 ranglijst, zowel in het belang zijn van de markt als de consumenten.

Hij pleit bijvoorbeeld voor één toezichthouder voor de cryptomarkt, iets wat veel administratieve rompslomp wegneemt. Nu hebben bedrijven die maken met onder meer de Securities & Exchange Commission (SEC, spot), de Commodity Futures Trading Commission (CFTC, derivaten), maar ook met FinCen op het gebied van tegengaan van witwassen.

Ook wil FTX openheid welke partijen nu gerechtigd zijn om cryptocurrency's te bewaren (custody) en pleit hij ook voor minimumnormen die gelden voor stablecoins zoals dekkingsnormen en solvabiliteit van de aanbieders van deze munten.

Coinbase schaart zich in haar Digital Asset Policy-voorstel achter het plan om één toezichthouder aan te wijzen voor deze markt.

Deze autoriteit beoordeelt alle aanvragen voor registraties van nieuwe en bestaande marktpartijen. Dat geldt niet alleen voor beurzen maar ook voor renteplatforms zoals BlockFi en Celsius die vanwege hun renteproduct nu al onder druk staan van regionale toezichthouders.

Binance laat in haar Bill of Rights document doorschemeren dat beurzen de 'verplichting hebben om gebruikers te beschermen tegen marktmanipulatie' en dat er heldere regels moeten komen voor derivatenbeurzen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFTX

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...