Deze Bitcoin beurs was een dekmantel voor de Roemeense maffia

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een Bulgaar veroordeeld voor het witwassen van bijna $5 miljoen via een bitcoin beurs genaamd RG Coins .

De beurs was een dekmantel voor een grote witwasoperatie. De 53-jarige Rossen Iossifov werkte niet alleen, hij werkte voor een Roemeens misdaadsyndicaat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Online veilingen

Iossifov lokte ruim 900 slachtoffers in de val via online veilingen. Hij is inmiddels veroordeeld voor het plannen van afpersing en witwassen. Hij hoort normaal gesproken in het begin van volgend jaar zijn straf.

De Bulgaar werkte samen met zijn Roemeense collega’s om mensen op te lichten. Met advertenties van dure dingen die niet bestonden (zoals auto’s) op eBay en Craiglist haalde zij miljoenen op.

Er werd zelfs een heus callcenter opgezet om twijfelende slachtoffers alsnog over te halen.

Identiteit stelen

Het syndicaat hield zich naast advertenties ook bezig met andere criminele activiteiten. De groep gebruikte ook de gegevens van verschillende Amerikanen om neppe facturen te sturen.

Ook deden ze zich regelmatig voor als iemand van het leger die op het punt stond om uitgezonden te worden. Wederom een tactiek om twijfelende klanten over te halen te betalen.

Rol van bitcoin

Uiteindelijk heeft Iossifov voor bijna $5 miljoen aan bitcoin witgewassen via de Bulgaarse beurs RG Coins. Hij deed dat ruim drie jaar, vanaf september 2015 tot december 2018. Hij ging willens en wetens mee in de witwaspraktijken van het misdaadsyndicaat.

Bitcoin biedt als grenzeloos netwerk voor iedereen ter wereld de mogelijkheid om transacties uit te voeren. De brave burger kan het gebruiken, maar ook criminelen kunnen het netwerk op om met elkaar zaken te regelen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de Roemeense maffia overigens goed in het vizier. Iossifov is inmiddels de zeventiende veroordeelde die betrokken is bij deze organisatie. Drie leden zijn nog voortvluchtig.

Lees ook: 7 redenen waarom Bitcoin (BTC) interessant is voor iedereen

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...