Bitcoin blijft boven de 17.000 dollar, ondanks toespraak van Fed-voorzitter Powell

Bitcoin blijft boven de 17.000 dollar, ondanks toespraak van Fed-voorzitter Powell

Het is bitcoin gelukt om boven de 17.000 dollar te blijven, ondanks de toespraak van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell die voor vandaag op het programma staat. De verwachting is overigens dat hier niet veel spannende zaken uitrollen.

Powell waarschijnlijk hawkish

De markt verwacht een hawkish (strenge) toespraak van Powell. Zijn Federal Reserve heeft al meerdere malen uitgesproken dat het terugbrengen van de inflatie naar 2 procent het grootste en belangrijkste doel is voor de komende periode. Het lijkt erop dat de Federal Reserve daarvoor zelfs het risico wil nemen dat ze de rente iets te lang op een te hoog niveau houden.

Op het moment van schrijven ligt de werkloosheid in de Verenigde Staten op een historisch dieptepunt. Met een werkloosheid van 3,5 procent ligt dit percentage namelijk op het laagste punt in 50 jaar tijd. Wat dat betreft staat de Amerikaanse economie er meer dan goed voor en lijkt de Federal Reserve flink de ruimte te hebben om de rente te verhogen.

Voor 1 februari staat er weer een nieuwe rentevergadering op het programma. De verwachting is dat de Federal Reserve dan met een renteverhoging van 0,25 procent op de proppen komt. Daarmee zou de rente uitkomen op 4,50 tot 4,75 procent. Ook verlaagt de Federal Reserve daarmee wederom het tempo van de verteverhogingen.

Geen renteverlagingen in 2023

Als we de Federal Reserve mogen geloven, dan hoeven we in 2023 in ieder geval nog geen renteverlagingen te verwachten. Dat kunnen we opmaken uit de uitspraken van verschillende officials van de Amerikaanse centrale bank. Die zeggen allemaal dat er geen plannen zijn om de rente in 2023 al te verlagen, omdat de geschiedenis ons leert dat het niet raadzaam is om te snel de overwinning te claimen tegen de inflatie.

Aan de andere kant gaf Powell in de zomer van 2020 ook aan dat hij verwachtte dat de rente in 2022 nog steeds rond het nulpunt zou liggen. Inmiddels weten we dat die verwachting allesbehalve is uitgekomen, want in 2022 steeg de rente uiteindelijk met een totaal van 4,25 procent.

In die zin moeten we de uitspraken van de officials van de Amerikaanse centrale bank ook met een korrel zout nemen. Op dit moment lijken er weinig redenen te zijn voor renteverlagingen van de centrale bank en daarmee voor een opleving van de bitcoin koers, maar in theorie kan dat snel veranderen.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties