Bitcoin bodem lijkt met $17.600 bereikt, één indicator voorspelt echter daling naar $14.000

Wanneer is het voorbij? Dat is een vraag die veel bitcoiners zich de laatste tijd gesteld hebben. Het is al maanden koud in bitcoinland, ijskoud. Langzaam maar zeker begint de temperatuur op de thermometer op te lopen, maar we zijn er nog niet. De voorlopige bodem ligt op 17.600 dollar, maar volgens één indicator zit er nog meer ellende in het vat.

Bodem van 14.000 dollar?

Als het op on-chain analyse aankomt kunnen we er altijd op rekenen dat Glassnode met goede informatie komt. Ook nu komen ze met een interessante vergelijking tussen voorgaande bearmarkten en de huidige. Wat blijkt is dat bitcoin in een bearmarkt vaak nog een laatste piek omlaag pakt naar de zogenaamde ‘Delta Price’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Delta Price berekent Glassnode door het all-time gemiddelde van de Realized Price af te trekken. Daar komt op dit moment een koers van 14.215 dollar uit. Het einde van een bearmarkt wordt vaak gekenmerkt door een mega-capitulatie. In dit geval zou die ons volgens Glassnode dus naar deze koers kunnen brengen.

Bitcoin bodem lijkt met $17.600 bereikt, één indicator voorspelt echter daling naar $14.000

Hoewel er ook analisten zijn die met de 17.600 dollar het idee hebben dat de capitulatie al heeft plaatsgevonden. Meer ‘bewijs’ dat een capitulatie al heeft plaatsgevonden zit in de enorme volumepieken die tijdens de periode van mei tot juli grote verliezen hebben gerealiseerd.

Einde van de bearmarkt?

Op het moment van schrijven is bitcoin weer wat opgeleefd en denken steeds meer mensen dat het heftigste deel van de bearmarkt achter de rug is. Eén on-chain indicator die daar een mening over heeft is de Adjusted Spent Output Profit Ratio (aSOPR).

Deze indicator vergelijkt de waarde van outputs op het moment dat ze worden uitgegeven met de waarde op het moment dat ze zijn aangemaakt.

Bitcoin bodem lijkt met $17.600 bereikt, één indicator voorspelt echter daling naar $14.000

Als de gerealiseerde verliezen afnemen (blauwe lijn), dan leidt dat vaak tot een ‘waterval moment’ waarop we één laatste capitulatie zien (rode lijn). “Uiteindelijk bereikt de markt het punt dat de verkopers uitgeput zijn, de prijzen beginnen te herstellen en de pijn van investeerders afneemt”, aldus Glassnode.

Om te verifiëren of we op dat punt zijn en de accumulatiefase inderdaad onderweg is, moet de aSOPR waarde idealiter weer terug boven de 1 zijn. Op dit moment is daar geen sprake van.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....