On-chain indicator signaleert bodem: bitcoin market cap duikt onder realized kap

Bitcoin heeft een paar dagen van herstel achter de rug en handelt momenteel rond de 21.500 dollar. Met die koers zweven we kort boven de all-time high van 2017, welke een belangrijke psychologische grens vormt en de laatste weken een sterke support lijkt te zijn.

Het grote plaatje

Op de dagelijkse grafiek vormt bitcoin al maanden lagere hoogtepunten en lagere dieptepunten, wat over het algemeen een heel slecht teken is. Bitcoin is reeds twee keer van de gele lijn in de grafiek afgeketst en voor een nieuwe rally lijkt het belangrijk dat we die lijn doorbreken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

On-chain indicator signaleert bodem: bitcoin market cap duikt onder realized kap

Als dat lukt, dan kunnen we opnieuw de top van het grote oranje kanaal uitdagen en zien of de dalende trend definitief gebroken kan worden. Als dat lukt, dan kunnen we met zekerheid zeggen dat de 17.600 dollar de voorlopige bodem was.

Tot die tijd zitten we echter in de neerwaartse trend en is het niet slim om daar tegenin te handelen. Uiteindelijk blijft dit echter technische analyse en geeft dat natuurlijk nooit een compleet plaatje. Om een volledige analyse van bitcoin te maken moet je ook de macro-omstandigheden en on-chain analyse meenemen.

On-chain analyse

Laten we dit artikel daarom afsluiten met een uitstapje naar de on-chain analyse. Daar gebeurt momenteel namelijk iets interessants wat op een bodem kan wijzen. De onderstaande grafiek geeft de huidige market cap van bitcoin versus de realized cap weer. De realized cap is de gemiddelde waarde waartegen iedere bitcoin voor het laatst van adres is gewisseld.

On-chain indicator signaleert bodem: bitcoin market cap duikt onder realized kap

Historisch gezien vonden we tijdens bearmarkten vaak de bodem op het moment dat de huidige market cap van bitcoin onder de realized cap dook. Dat is precies wat we op dit moment weer zien, wat erop wijst dat, op basis van deze indicator, de bodem in ieder geval in de buurt moet zijn.

Wat we natuurlijk niet kunnen vertellen is hoe lang bitcoin uiteindelijk onder de realized cap blijft handelen en, nogmaals, we kunnen ons ook niet puur en alleen op on-chain analyse baseren. Je moet al deze grafieken en statistieken dan ook zien als hulpmiddelen die koersbewegingen van bitcoin een bepaalde kans meegeven.

Uiteindelijk moet je zelf bepalen wat je gebruikt en hoe je daar vervolgens op handelt. Garanties bieden dit soort statistieken nooit, anders zou iedereen nu miljardair zijn.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....