Bitcoin on-chain: SOPR wijst op capitulatie lange-termijn hodlers, bodem in zicht?

Het bijzondere aan bitcoin als financiële asset is dat de blockchain het mogelijk maakt om een hoop activiteit binnen het ecosysteem te analyseren. On-chain data leert ons nu dat de “lange-termijn” hodlers, mensen die hun bitcoin 155 dagen of langer in bezit hebben, langzaam capituleren, maar dat de bodem nog niet bereikt is.

Lange-termijn hodlers verkopen met verlies

De Spent Output Profit Ratio of SOPR is een indicator die ons vertelt of bitcoiners momenteel gemiddelde met winst of verlies verkopen. Deze statistiek controleert de on-chain geschiedenis van iedereen bitcoin die van adres wisselt en vergelijkt de laatste wisselkoers tegen de voorlaatste wisselkoers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als de voorlaatste wisselkoers van de bitcoin in kwestie hoger is dan de huidige wisselkoers, dan is deze bitcoin verkocht met een verlies. Andersom spreken we natuurlijk van een winst. Een SOPR-score van boven de 1 geeft aan dat de markt gemiddeld met winst verkoopt en andersom.

Bitcoin on-chain: SOPR wijst op capitulatie lange-termijn hodlers, bodem in zicht?

De bovenstaande grafiek geeft het 14-daagse voortschrijdende gemiddelde van de SOPR-score van lange-termijn hodlers. Op het moment van schrijven bungelen we net boven de groene lijn die door de jaren heen behoorlijk accuraat is geweest in het voorspellen van de bodem.

Bitcoin bereikte de macro-bodems tijdens voorgaande bearmarkten meestal als de SOPR-score rond de 0,48 uitkwam. Op het moment van schrijven geeft de indicator een score van ongeveer 0,62 af. Wat de SOPR betreft gaan we dus richting een bodem, maar zijn we er helaas nog niet.

De bitcoin koers

Op het moment van schrijven handelt bitcoin weer boven de 20.000 dollar, nadat we in de nacht van maandag op dinsdag een mooie spurt omhoog hebben gemaakt. In hoeverre we er ditmaal in slagen om de magische grens van 20.000 dollar vast te houden valt nog te bezien. Macro-technisch is er de afgelopen dagen niet veel veranderd en ziet het er voor de komende maanden niet fraai uit.

De hele markt wacht op het moment dat de Federal Reserve met zijn ogen knippert en toegeeft dat de huidige economie het continue verhogen van de rente niet meer aankan. Het jammere voor ons is dat de Federal Reserve een behoorlijke speelruimte lijkt te hebben met een Amerikaanse werkloosheid die met 3,6 procent historisch laag is.

Het lijkt echter een onmogelijke missie om de inflatie, die momenteel op 8,6 procent ligt, terug te brengen naar 2 procent zonder daarbij de volledige banenmarkt in vuur en vlam te zetten. Gelukkig hoeven wij ons daar niet druk over te maken en is dat het probleem van de Federal Reserve, wat ze gedeeltelijk met hun eigen beleid veroorzaakt hebben de afgelopen jaren.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....