Bitcoin (BTC) whale volume op tweejaarlijks dieptepunt

De bitcoin bodem is nog lang niet bereikt, ook omdat grote entiteiten op de blockchain zeer inactief zijn. Sterker, whales hebben het minste ordervolume sinds 24 maanden. Dat verklaart volgens analisten de relatief lage koersschommelingen de afgelopen dagen.

Dunne orderboeken

Het is één van de redenen waarom de bitcoin moeite heeft om door de $17.000 te breken, zegt onder meer on-chainanalist Material Indicators. Hij deelt een plaatje van een Binance orderboek en is er weinig enthousiast over. Analisten houden de markt scherp in de gaten, omdat de slotkoers van BTC/USD op 31 december het einde betekent van de weekgrafiek en de driemaandelijkse grafiek. Een verdere dalende prijs zou van 2022 een redelijk rampjaar maken.

Bitcoin is ongeveer 60% in waarde gecorrigeerd sinds het begin van dit jaar, terwijl het 76% heeft verloren sinds de laatste all-time high van $69.000. Zodra de orderboeken dun, ligt marktmanipulatie op de loer en kunnen grote entiteiten de koers in een nog grotere misère dompelen.

De analisten van Santiment zien juist dat er afnemende belangstelling van whales, entiteiten met 1.000 bitcoin of meer in hun wallet. Het lijkt erop dat whales hun exposure verminderen ten opzichte van bitcoin en nog weinig vertrouwen hebben in de munt op de korte termijn.

Volgens Santiment is er een relatief grote correlatie tussen grote transacties van 1 miljoen dollar of meer en de algehele prijssterkte van bitcoin. Die grote transacties bevinden zich nu op het laagste niveau sinds december 2020.

In de eindejaarsanalyse van QCP Capital is de algehele conclusie ook weinig hoopgevend met verdere dalende prijzen. Slecht nieuws voor de hodlers dus. Er zou volgens de analisten sprake zijn van een zogenaamde 'Wave 5 extension lower' die in het eerste kwartaal van 2023 moet beginnen. Ze gaan ervan uit dat het macrobeeld weinig verandert: een krap beleid vanuit de centrale banken met weinig tot geen extra liquiditeit op de markten. Dat is nadelig voor 'risicovolle' assets zoals bitcoin en goud en bullish voor de dollar en bepaalde obligaties.

Analist Rekt Capital voegt er nog het volgende aan toe. In zijn ogen is het een probleem dat bitcoin een tijdje onder de $20.000 zit. Het is bijna normaal geworden dat BTC onder dit niveau hangt, wat hij ziet als een kans, géén financieel advies.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwswhalewhales

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...