RSI van bitcoin zakt door de bodem, meer ellende op komst?

Voor het eerste in de geschiedenis is de Relative Strength Index (RSI) van bitcoin uit een bepaalde range gevallen. Het gaat om de range die loopt van ongeveer 45 tot 42. Normaal gesproken maakte bitcoin in die zone een bodem tijdens bearmarkten, maar nu zijn we er dus vrolijk doorheen gebroken op de maandgrafiek.

Zoeken naar de bodem

Rekt Capital constateert op basis van de grafiek dat bitcoin normaal gesproken een bullish divergentie vormt op dit punt. Op dit moment is bitcoin wat dat betreft echter nog zoekende. De grote vraag is natuurlijk wanneer we deze bodem nu kunnen verwachten.

Het duurde 1461 dagen totdat de bodem in 2018 werd gevonden na het vinden van de bodem in 2015. Als diezelfde symmetrie zich herhaalt, dan kan de bodem van deze bearmarkt weleens in januari 2023 plaatsvinden.

RSI van bitcoin zakt door de bodem, meer ellende op komst?

Ook ziet Rekt Capital dat de bodem steeds iets dichter bij de halving gevonden wordt. In 2015 vond bitcoin 547 dagen voor de tweede halving zijn bodem. In 2018 ging het om 486 dagen voor de halving. Als de bodem nu wederom 60 dagen later komt, dan zou bitcoin ongeveer 425 dagen voor de halving in februari 2023 de bodem vinden. De volgende halving staat voor april 2024 op het programma.

Eerste kwartaal van 2023

Als het aan Rekt Capital ligt, dan moeten we op basis van deze analyse rekenen op een bitcoin bodem in het eerste kwartaal van 2023. Maar we moeten ook niet vergeten dat de RSI geen allesbepalende indicator is. We hebben met bijvoorbeeld het omvallen van FTX ook onverwachts gebeurtenissen gehad die de boel kunnen versnellen.

Het is goed mogelijk dat we daardoor de macro-bodem van deze bearmarkt al achter de rug hebben. Zekerheid bestaat niet, maar we hebben in 2022 al een hoop ellende moeten slikken. Er bestaat een goede kans dat de meeste mensen die mogelijk wilden verkopen dat al gedaan hebben.

Uiteindelijk is de RSI ook maar één indicator die niet alles kan voorspellen. Onder normale omstandigheden is het een betrouwbare indicator, maar bitcoin acteert nu op het financiële wereldtoneel, waardoor er veel meer factoren invloed op de koers uitoefenen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....